De werknemerservaring verbeteren is topprioriteit voor meeste werkgevers in West-Europa, maar veel werkgevers zijn nog niet voorbereid om met de uitdagingen van de nieuwe realiteit om te gaan.
In het afgelopen jaar waren kandidaten makkelijker te benaderen maar moesten bureaus en werkgevers meer inspanning verrichten om een kandidaat daadwerkelijk te laten solliciteren. Dit blijkt uit het Recruitment Kengetallen onderzoek 2021, dat een duidelijk beeld geeft van de arbeidsmarkt ten tijde van de coronamaatregelen. De markt is op zijn kop gezet: de vorm en uitvoering van het recruitmentproces en het gebruik van recruitment middelen is in een korte tijd drastisch veranderd.
Om te ontdekken wat werkend Nederland wil als het aankomt op ‘hybride’ werken en duurzame mobiliteit is de Coalitie Anders Werken een grootschalig onderzoek gestart. Meedoen kan tot 16 augustus.
Als werkgever kunt u er niet meer omheen: verzuimpreventie. In deze blog delen we drie interessante best practices om uw verzuimrisico’s te beperken. Te realiseren met data die beschikbaar zijn binnen uw bedrijf. Denk aan de RI&E, uw verzuimprofiel of een Preventief Medisch Onderzoek. Hiermee voorkomt u niet alleen verzuimrisico’s, u verhoogt ook de productiviteit van werknemers en werkt aan duurzame inzetbaarheid.
Het overgrote deel (80%) van de werknemers in Nederland zag de werkomstandigheden, zoals werktijden, rooster en locatie, veranderen als gevolg van de coronapandemie. De helft van die groep werknemers verlangt terug naar de situatie vóór de corona-uitbraak. Slechts 18 procent geeft aan een voorkeur te hebben voor de manier van werken tijdens de lockdown.
Nu het coronavirus weer aan een opmars bezig is, komt het kabinet met een vierde basisregel voor werken op locatie: Ventilatie. Deze regel komt naast de reeds bekende 3 basisregels: de 1,5 meter afstand, hygiëne en thuisblijven/testen bij klachten. Enkele adviezen.
Nu de corona-crisis langer duurt dan gedacht, dreigt een nieuwe golf burnouts. Steeds meer bedrijven, van LinkedIn tot datingapp Bumble, geven hun personeel een week verlof – een heuse ‘burnout-break’. Ellen Botman, stressexpert en CEO van Happy Brain ® Clinics, snapt wel dat bedrijven in actie komen. “Lange periodes met onzekere omstandigheden zorgen voor langdurige stress: een goed recept voor burnouts.”
Het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland daalde in juni 2021 verder naar 4,2% (ten opzichte van 4,3% in mei 2021). Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. In lijn met de stijging van het aantal landelijke coronabesmettingen zien de arbodiensten het verzuim als gevolg van corona vanaf 26 juni weer toenemen. Datzelfde geldt voor het aantal besmettingen via personen buiten het gezin, waaronder collega’s. De herinvoering van thuiswerken als norm moet deze toename weer afremmen.
Welke impact heeft de coronacrisis gehad op de werkzaamheden voor (semi) ambtenaren? Organisaties hebben er razendsnel voor gezorgd dat medewerkers hun werk zo goed mogelijk konden blijven doen. En dat is terug te zien in de cijfers van de HRM Barometer 2021 – 2022 van Driessen Groep. HRM-professionals en medewerkers geven unaniem aan dat een aantal zaken verbeterd is sinds de coronacrisis.