De ondernemingsraad (OR) is in veel opzichten een succesvol fenomeen geworden. Toch blijkt dat medezeggenschap nauwelijks zou zijn meegegroeid met veranderingen in organisaties, terwijl er tegelijkertijd steeds hogere eisen worden gesteld aan de deskundigheid van OR-leden. Dit blijkt uit de SER-notitie Medezeggenschap: Ontwikkelingen in de 21ste eeuw.
De christen-democraten willen de afspraken die zij in het Regeer- en het Lenteakkoord hebben gemaakt over de bezuinigingen op kinderopvang terugdraaien. Dat heeft CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma in een NOS-programma gezegd.
Het salaris komt dit jaar nieuw binnen in de top 5 voor aantrekkelijk werkgeverschap. Voor laag opgeleide werknemers is het salaris significant belangrijker dan voor hoog opgeleide werknemers (73 procent tegenover 58 procent).
De Club van Elf, een gezelschap bestaande uit de HR-directeuren van tien grote werkgevers, heeft op besloten bijeenkomsten zijn zorgen uitgesproken over de tanende kracht van de vakbeweging en de teloorgang van de overlegeconomie. Ook betwijfelen de grote werkgevers of er in Nederland voldoende draagvlak is voor het Lenteakkoord van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie.
Bij het aannemen van het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet zijn de gevolgen voor werkgevers onderbelicht. Werkgevers die met relatief veel tijdelijke krachten werken, krijgen te maken met een flinke lastenverzwaring per 1 januari 2014. Dat stelt onafhankelijk risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.
Het grote aantal flexcontracten maakt de zorgsector minder aantrekkelijk om in te werken zo blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV onder 889 zorgmedewerkers.
Het cao-overleg ligt vrijwel stil. Dat constateert AWVN in zijn maandelijkse overzicht van de ontwikkelingen in het cao-overleg. Een lichtpunt in het cao-seizoen 2012 is volgens de werkgeversvereniging dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol blijft spelen.
Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de verhoging van de AOW-leeftijd is de weg vrij voor langer doorwerken van werknemers. Toch besteden de meeste personeelsafdelingen slechts 10 procent van hun tijd aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers, terwijl het merendeel van de organisaties de urgentie wel degelijk voelt. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot in samenwerking met HR Strategie onder 242 organisaties.
De meerderheid van de werknemers kan niet doorwerken tot zijn of haar 67e. Dat denken de gemiddeld 51.900 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week. De ondervraagden verwachten verder dat de ‘forenzentaks’ uit het Lenteakkoord het niet haalt. Een minderheid denkt dat een lagere ontslagvergoeding en hogere pensioenleeftijd uit het Lenteakkoord een stimulans zijn voor werknemers om in zichzelf te investeren.
Het aantal elektrische bedrijfswagens is sinds 2010 sterk gestegen. Ook worden leaseauto’s steeds vaker online besteld.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling