Het Nederlandse bedrijfsleven kan zijn energieverbruik en reiskilometers fors terugdringen als medewerkers hun werk flexibeler indelen. Als kantoorpersoneel een of twee dagen per week thuis of elders werkt en 20 procent van de zakentrips wordt vervangen door tele- en videoconferenties, levert dat in 2020 een energiebesparing op die gelijk staat aan het jaarlijkse gas- en stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam en Rotterdam.
Voor het tweede jaar op rij is het aantal werknemers dat uitvalt met een depressie toegenomen zo blijkt uit een door 365 gepubliceerde analyse. Niet alleen meer werknemers vallen uit – 26 procent meer ten opzichte van 2010 - ook de verzuimduur per werknemer is drastisch toegenomen, gemiddeld 22 procent meer verzuimdagen. Deze stijging zet ook in 2012 door. Sturen op resources biedt de oplossing.
Een werkneemster is werkzaam als directeur van de werkmaatschappij van een woningbouwcorporatie. Na een dienstverband van ruim 18 jaar, is de functie van de werkneemster wegens beleidsmatige overwegingen komen te vervallen. De werkneemster verzoekt ontbinding van haar arbeidsovereenkomst, tegen een vergoeding van factor C=1, zijnde € 194.080 bruto.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Wat kun je straks als werkgever doen om de schade te beïnvloeden?
Een werkgever hoeft niet elke forse overschrijding door een werknemer van de binnen haar onderneming geldende fatsoensnormen te accepteren. Dit betekent echter niet dat dergelijk gedrag altijd -onder alle omstandigheden- een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Een ontslag op staande voet is alleen op zijn plaats als het gedrag van een werknemer zo ernstig is, dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden dat hij de arbeidsrelatie nog voortzet. Bij het beoordelen van de ernst van de (gestelde) dringende reden dient ook rekening te worden gehouden met alle van belang zijnde omstandigheden.
Een werknemer is sinds 1992 bij Plukon Blokker BV in dienst, laatstelijk als assistent meewerkend voorman. Op 14 december 2009 is de werknemer met zijn rechterhand bekneld geraakt in een sealmachine, waarna hij arbeidsongeschikt is geraakt. Plukon heeft begin 2012 de loonbetaling aan de werknemer gestopt, omdat de werknemer onvoldoende zou meewerken aan de re-integratie. De werknemer vordert loondoorbetaling.
Als blijkt dat er loonbeslag wordt gelegd bij een werkneemster, die toegang heeft tot de financiële systemen, omdat zij een grote privéschuld heeft, wil de Rabobank de arbeidsovereenkomst laten ontbinden.
Rabobank is de populairste werkgever van Nederland. Op nummer twee en drie staan ABN AMRO en Philips als meest favoriete werkgever. Verder valt op dat nationale werkgevers het ook goed doen in Nederland, zo staan Shell en KLM op de plekken vier en vijf. Dat blijkt uit onderzoek van het sociale netwerk LinkedIn.
Chronisch slaaptekort is een groeiend probleem. Met verhoogde kans op diabetes, obesitas en depressies als gevolg, maar ook meer verkeersonveiligheid en hoger ziekteverzuim. “Slaap mag niet het sluitstuk worden van onze 24-uurseconomie,” aldus neurobioloog Peter Meerlo, onderzoeker bij het Centrum voor Gedrag en Neurowetenschappen in Groningen.
Een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst opnemen kan het makkelijker maken om arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Beter gezegd, minder moeilijk maken want uit een uitspraak van de Kantonrechter Tilburg blijkt nog eens dat eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden vaak niet lukt.