De IT-werkgever Infolearn is naar eigen zeggen een van de eerste organisaties in de Benelux die ‘het nieuwe werken’ praktisch vormgeeft op basis van (internationaal) onderzoek, feedback van medewerkers en lessen op basis van werken tijdens de pandemie. Het nieuwe HR-concept, dat vanaf september 2021 effectief is, omvat drie belangrijke componenten: hybride werken op kantoor, thuis en bij de klant, een persoonlijk mobiliteitsbudget voor alle medewerkers en een vierdaagse werkweek met behoud van fulltime salaris.
Deloitte test in The Edge in Amsterdam 10 hybride meeting-concepten. Werknemers kunnen daar kijken welke concepten voor hen werken en welke niet.
In de nasleep van corona ligt een terugval naar het klassieke werken op kantoor op de loer. Zorgorganisatie ’s Heeren Loo bedacht daarom een manier om een hybride alternatief op een simpele en snelle manier in de organisatie te verankeren. Ook mooi: de methode levert extra duurzaamheidswinst op.
60% van de HR-managers geeft aan dat de productiviteit van de medewerkers is gestegen tijdens het vanuit huis werken, slechts 47% van de medewerkers is het hiermee eens.
De vaardighedenkloof (of skills gap) staat al lange tijd prominent op de HR-agenda. De coronapandemie heeft de uitdaging om deze kloof te dichten verder vergroot. Onderzoek door Cornerstone toont aan dat slechts 60% van de werknemers erop vertrouwt dat hun organisatie in staat is om ervoor te zorgen dat de juiste, toekomstbestendige vaardigheden worden ontwikkeld. AI kan een oplossing bieden, maar hoe? Vier manieren waarop AI ingezet kan worden om de skills gap te dichten.
Tussen het eerste en tweede kwartaal van 2021 is het aantal vacatures met 14% toegenomen. Het percentage duidt op meer vertrouwen in een najaar dat in het teken staat van economische groei.
Hoewel thuiswerkende werknemers wereldwijd aangeven meer overuren te maken dan hun collega's op locatie, spannen werknemers die het combineren de kroon. Mensen die ‘hybride’ werken, geven daarnaast het vaakst aan dat zij het op peil houden van de productiviteit zien als een flinke uitdaging.
Het aantal verzuimdagen is nog steeds hoog, terwijl de gemiddelde verzuimduur juist is verkort in het tweede kwartaal 2021 ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ook het aandeel psychisch verzuim is lager dan in het voorjaar van 2020, vooral in het basisonderwijs en bij de overheid. Na een corona jaar met historisch weinig ziekmeldingen is het aantal ziekmeldingen in het tweede kwartaal van 2021 weer vergelijkbaar met ‘normale jaren’ 2018 en 2019.
De hoogte van scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing varieert sterk binnen de twintig grootste cao’s. Het verschil kan oplopen tot meer dan 3.700 euro per jaar. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius, dat de in cao’s vastgestelde scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing in kaart bracht.
Nu het einde van de coronacrisis langzaam in zicht komt, krijgen HR-afdelingen te maken met nieuwe vraagstukken. Hoe krijgt flexibel werken nu echt vorm als we weer voltijds naar kantoor mogen? Wat zijn de risico’s van een verwaterd groepsgevoel en hoe houd je mensen binnenboord? En hoe gaat de HR-afdeling eigenlijk zelf veranderen? “Was de gesprekspartner vroeger gewoon een collega, nu zit je met de CEO aan tafel”, zegt principal consultant Charlotte Evers van recruitmentorganisatie Robert Walters.