Tussen het eerste en tweede kwartaal van 2021 is het aantal vacatures met 14% toegenomen. Het percentage duidt op meer vertrouwen in een najaar dat in het teken staat van economische groei.
Hoewel thuiswerkende werknemers wereldwijd aangeven meer overuren te maken dan hun collega's op locatie, spannen werknemers die het combineren de kroon. Mensen die ‘hybride’ werken, geven daarnaast het vaakst aan dat zij het op peil houden van de productiviteit zien als een flinke uitdaging.
Het aantal verzuimdagen is nog steeds hoog, terwijl de gemiddelde verzuimduur juist is verkort in het tweede kwartaal 2021 ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ook het aandeel psychisch verzuim is lager dan in het voorjaar van 2020, vooral in het basisonderwijs en bij de overheid. Na een corona jaar met historisch weinig ziekmeldingen is het aantal ziekmeldingen in het tweede kwartaal van 2021 weer vergelijkbaar met ‘normale jaren’ 2018 en 2019.
De hoogte van scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing varieert sterk binnen de twintig grootste cao’s. Het verschil kan oplopen tot meer dan 3.700 euro per jaar. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius, dat de in cao’s vastgestelde scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing in kaart bracht.
Nu het einde van de coronacrisis langzaam in zicht komt, krijgen HR-afdelingen te maken met nieuwe vraagstukken. Hoe krijgt flexibel werken nu echt vorm als we weer voltijds naar kantoor mogen? Wat zijn de risico’s van een verwaterd groepsgevoel en hoe houd je mensen binnenboord? En hoe gaat de HR-afdeling eigenlijk zelf veranderen? “Was de gesprekspartner vroeger gewoon een collega, nu zit je met de CEO aan tafel”, zegt principal consultant Charlotte Evers van recruitmentorganisatie Robert Walters.
De werknemerservaring verbeteren is topprioriteit voor meeste werkgevers in West-Europa, maar veel werkgevers zijn nog niet voorbereid om met de uitdagingen van de nieuwe realiteit om te gaan.
In het afgelopen jaar waren kandidaten makkelijker te benaderen maar moesten bureaus en werkgevers meer inspanning verrichten om een kandidaat daadwerkelijk te laten solliciteren. Dit blijkt uit het Recruitment Kengetallen onderzoek 2021, dat een duidelijk beeld geeft van de arbeidsmarkt ten tijde van de coronamaatregelen. De markt is op zijn kop gezet: de vorm en uitvoering van het recruitmentproces en het gebruik van recruitment middelen is in een korte tijd drastisch veranderd.
Om te ontdekken wat werkend Nederland wil als het aankomt op ‘hybride’ werken en duurzame mobiliteit is de Coalitie Anders Werken een grootschalig onderzoek gestart. Meedoen kan tot 16 augustus.
Als werkgever kunt u er niet meer omheen: verzuimpreventie. In deze blog delen we drie interessante best practices om uw verzuimrisico’s te beperken. Te realiseren met data die beschikbaar zijn binnen uw bedrijf. Denk aan de RI&E, uw verzuimprofiel of een Preventief Medisch Onderzoek. Hiermee voorkomt u niet alleen verzuimrisico’s, u verhoogt ook de productiviteit van werknemers en werkt aan duurzame inzetbaarheid.
Het overgrote deel (80%) van de werknemers in Nederland zag de werkomstandigheden, zoals werktijden, rooster en locatie, veranderen als gevolg van de coronapandemie. De helft van die groep werknemers verlangt terug naar de situatie vóór de corona-uitbraak. Slechts 18 procent geeft aan een voorkeur te hebben voor de manier van werken tijdens de lockdown.