Mensen wenden zich tot slimme technologie om hen te ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling sinds zij zich door de Covid-19-pandemie eenzamer zijn gaan voelen en zich niet langer verbonden voelen met hun omgeving. Uit onderzoek is verder gebleken dat mensen over de hele wereld het gevoel hebben vast te zitten in hun loopbaan en persoonlijke leven maar tevens de regie over hun toekomst weer in eigen handen willen nemen.
Tachtig procent van werkend Nederland is nog niet uitgeleerd. De helft daarvan zegt echter geen tijd te kunnen vinden om een studie te volgen naast een drukke baan. Wanneer men wel een studie naast zijn of haar werk volgt, wordt dan ook veel waarde gehecht aan de flexibiliteit van een onderwijsinstelling. Ruim negen op de tien (92%) werkende Nederlanders zegt de mate van flexibiliteit die een onderwijsinstelling kan bieden erg belangrijk te vinden.
In september 2021 steeg het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,2% (ten opzichte van 3,9% in augustus), onder andere door een toename van het aantal luchtwegklachten. Dat blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare. Met het oog op het komende griepseizoen en het stijgend aantal coronabesmettingen vragen de arbodienstverleners aandacht voor het naleven van hygiënemaatregelen, afstand houden en thuiswerken/testen bij klachten.
Net zoals we nu kennen bij de reiskosten voor het reizen naar de vaste werkplek, wordt het straks ook mogelijk om, in plaats van een vergoeding per thuiswerkdag, een vaste vergoeding voor (in dit geval) thuiswerken toe te kennen. Als de werkgever afspraken met de werknemer maakt over het aantal structurele thuiswerk- en kantoordagen, kan de werkgever straks een vaste onbelaste vergoeding voor thuiswerken combineren met een vaste onbelaste reiskostenvergoeding.
Vanaf augustus 2022 krijgen beide ouders in het eerste levensjaar van hun kindje negen weken gedeeltelijk betaald verlof. Dit is bepaald in de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) die medio oktober door de eerste Kamer is aangenomen.
Maar liefst 7 op de 10 bedrijven hebben vertrouwen in hun groeiperspectieven voor 2022. Ze verwachten echter wel dat het lastig zal zijn om gekwalificeerd personeel te vinden, maar ook om huidige werknemers te behouden. Dit blijkt uit de Salarisgids 2022 van recruitmentbureau Robert Half, een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt.
Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof verder uitgebreid. Medewerkers die in loondienst werken, kunnen vanaf die dag tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen na een bevalling van hun partner. Vanaf het moment dat de regeling inging, zijn er een kleine 70.000 aanvragen gedaan voor het extra betaald partnerverlof.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start met een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken. Nu geldt vanuit het kabinet nog het advies: ‘Werk thuis als het kan en op kantoor als dat nodig is.’ Daarom is dit het moment om na te denken welke voordelen we van het thuiswerken willen behouden aldus het ministerie.
De in september gemaakte loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,4 procent de hoogste sinds de corona-pandemie en -maatregelen een rol spelen in het arbeidsvoorwaarden¬overleg. Het aantal nieuw afgesproken cao’s was in de afgelopen maand 17, een normaal aantal.
HR-professionals zijn zich in toenemende mate bewust van de positieve gevolgen van een divers medewerkersbestand. Desondanks geeft de helft van de HR-professionals (49 procent) aan dat er binnen hun organisatie geen focus ligt op het actief voorkomen van discriminatie binnen de organisatie.