De vraag naar kantoorruimtes is zó groot dat er sprake is van een ‘boeggolf’ zo blijkt uit de Market Outlook 2022 van CBRE Nederland. In nog geen twee jaar steeg het aantal zoekvragen met maar liefst 52 procent. Het aantal bedrijven dat naar geschikte kantoorruimte zoekt en al in onderhandeling is, ligt nu zelfs 139 procent hoger dan negen maanden geleden. “Na een lange periode van onderzoeken en vooruitschuiven, zijn bedrijven nu klaar om knopen door te hakken.”
Het Centrum Werk Gezondheid en C-Support hebben praktische handreikingen over werken met langdurige coronaklachten opgesteld. De handreikingen zijn bedoeld voor werkgevers, werknemers en zelfstandig werkenden.
In veel organisaties worstelen leidinggevenden en HR-managers met werknemergerelateerde vraagstukken. Vaak ontbreekt een kritische reflectie op het vraagstuk, waardoor (te) snel slecht onderbouwde beslissingen worden genomen die het vraagstuk niet echt oplossen. Met nadelige gevolgen voor betrokkenen en onnodige kosten voor de organisatie tot gevolg. Hoe kom je erachter wat er écht speelt op de werkvloer en welke interventies succesvol zijn? Het gratis te downloaden boek Evidence based HRM: What (do) we know about people in workplaces? van dr. Brigitte Kroon (Tilburg University) draagt met inzicht in de wetenschap achter HRM bij aan kritische reflectie op praktische besluitvorming over mensen in organisaties.
Drie op de tien HR-beslissers ervaart een te hoge werkdruk op de HR-afdeling. Hierbij is het opvallend dat werknemers in de leeftijd van 18 tot 34 jaar de werkdruk vaker als te hoog omschrijven (36%) dan werknemers in de leeftijdscategorie van 55-plus (17%). Dit komt naar voren in onderzoek van SAP-dienstverlener en -kennispartner myBrand.
In december 2021 daalde het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,9% (ten opzichte van 5,1% in november 2021). Toch blijft het verzuim – ondanks lockdown en vakantie – voor de tweede maand op rij uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door het hoge, nog altijd stijgende aantal ziekmeldingen als gevolg van corona.
Nederlandse bedrijven hebben in de tweede helft van vorig jaar hun verwachte budgetten voor loonsverhogingen in 2022 verhoogd, inflatie en personeelstekorten zorgen voor toenemende loondruk.
Een meerderheid van de leden van FNV Finance en CNV Vakmensen heeft ingestemd met het eindbod van Achmea voor een nieuwe tweejarige cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit. De leden van De Unie hebben niet ingestemd met het eindbod. Achmea legde het eindbod eind december voor aan de drie vakorganisaties. Afgelopen vrijdag sloot de stemmingsperiode. De nieuwe cao geldt voor circa 12.000 medewerkers en heeft een looptijd van 1 december 2021 tot 1 december 2023. Vernieuwende onderdelen van de cao zijn een eenmalig klimaatbudget voor alle medewerkers en een onbeperkt opleidingsbudget.
Op 1 januari 2023 moeten kantoren in Nederland energielabel C of hoger hebben. Met nog minder dan een jaar te gaan, voldoet 43% van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte hier nog niet aan. Deze verplichting voerde de overheid in 2016 in. De eigenaren van deze kantoren riskeren nu een boete of zelfs een sluiting. Om dit vergroeningsdoel te halen, moeten vastgoedeigenaren snel in actie komen. 'Het simpelweg aanvragen van een label is voor een derde van de achterblijvers al voldoende'
Vandaag is het Blue Monday. En ook nog een (gedeelde) lockdown. Dit stelt werkgevers voor een behoorlijke uitdaging om hun medewerkers gemotiveerd en blij te houden. Want fysieke ontmoetingen zijn juist cruciaal zo blijkt uit diverse ondezoeken. Je collega’s face-to-face zien zorgt voor een betere onderlinge band en vermindert het gevoel van sociale isolatie. Effectory deed daarom onderzoek naar de behoeften die medewerkers hebben om zich te kunnen ontspannen in deze uitdagende tijd, zodat het Blue Monday-virus geen vat krijgt op je medewerkers.
De vaste reiskostenvergoeding wordt in veel cao’s omgevormd naar een variabele reiskostenvergoeding. Werknemers ontvangen alleen nog een reiskostenvergoeding voor daadwerkelijke reizen. AWVN ziet in 22 cao-akkoorden deze aanpassing aan de vaste reiskostenvergoeding. Verder ziet de werkgeversvereniging dat sociale partners de kans om de reiskostenvergoeding aan te passen ook gebruiken om deze te verduurzamen.