Tegen de werknemer wordt een ontslagprocedure gestart wegens een verstoorde arbeidsrelatie. De werknemer wordt tijdens deze procedure op non-actief gesteld. Hij is het daar niet mee eens en vordert wedertewerkstelling. De rechter oordeelt dat de werkgever de werknemer niet op non-actief had mogen stellen.
In de praktijk verschillen werkgevers en werknemers vaak van mening voor wiens rekening bij een beëindiging van het dienstverband (al dan niet op initiatief van de werknemer) de resterende leasetermijnen moeten komen.
Hoewel de werkkostenregeling telewerken fiscaal aantrekkelijk maakt, bieden steeds minder ICT-bedrijven de mogelijkheid aan zo blijkt uit cijfers van Ernst & Young.
Detentie van een werknemer door een strafrechtelijke veroordeling is niet automatisch grond om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit geldt zelfs als het gaat om een veroordeling van een ernstig feit, waardoor de werknemer nog lang gedetineerd blijft.
Reorganisaties vergen het uiterste van de juridische expertise van HR-professionals. Weet u welke stappen u moet zetten om een reorganisatie zo geruisloos mogelijk te laten verlopen? In een speciale masterclass brengt mr. Floor Damen, partner bij Lexence, u hiervan op de hoogte. In een filmpje geeft hij alvast tips en valkuilen bij reorganisaties.
Een grote meerderheid van de Nederlandse automobilisten staat positief tegenover Het Nieuwe Werken. Slechts negen procent van de respondenten heeft toch liever een vaste werkplek en vaste werktijden.
In 2030 zal minstens 90 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam zijn. Ontwikkelingen als de vergrijzing, een veranderde aard van het werk en een cultuur- en mentaliteitsverandering op het gebied van werk, resulteren in een structurele verhoging van de arbeidsparticipatie.
Slechts 13 procent van de medewerkers is echt geëngageerd, 66 procent haalt uitsluitend de verwachte minimumnormen en maar liefst 21 procent is mentaal al afgehaakt. Deze alarmerende cijfers komen uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Duitse bureau Gullup.
Met het opheffen van de arbeidsongeschiktheidskas is sinds 1 januari 2011 ook de uniforme premie voor de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) vervallen. Tegelijkertijd met het vervallen van de WAO-premie behoort ook het eigenrisicodragerschap voor de WAO tot de verleden tijd.
Er komt een inspecteur van de Arbeidsinspectie bij een onderneming. Deze dienst vermoedt dat de werkgever te lage lonen betaalt. De inspecteur mag de loonadministratie in beslag nemen. Zo ver is het nog wel niet, maar staat, als het aan de Tweede Kamer ligt, wel te gebeuren.