Een werknemer is, met een korte onderbreking, 30 jaar in dienst van een optiekzaak in de functie van opticien/verkoper. De werkgeefster ontvangt een e-mail van een leverancier waaruit blijkt dat de werknemer jarenlang provisie ontvangt voor de brillenglazen die door de werkgeefster worden besteld. Werkgeefster verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder toekenning van een vergoeding.
Van een beëindiging van rechtswege is bij een aanvraag voor volledig prepensioen geen sprake. Maar betreft het dan wel een opzegging van het dienstverband door de werknemer?
De discussie over de bonussen staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Voorstanders van dit flexibel beloningssysteem gebruiken steeds opnieuw dezelfde argumenten om het systeem in stand te houden. Maar zijn deze argumenten wel op feiten gebaseerd?
Drie op de vijf werknemers rent niet direct naar de nooduitgang wanneer het brandalarm afgaat. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten. Ook weet een kwart niet wie in het bedrijf de BHV’er is.
Na 25 jaar vervalt bij een herstructurering de functie van een werkneemster. Voor de nieuwe functie moet zij solliciteren. Omdat zij niet wordt geselecteerd, vraagt de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een vergoeding conform het advies van de ondernemingsraad waarbij correctiefactor (C) = 1.
Een arbeidsovereenkomst kan worden ontbonden vanwege bedrijfseconomische redenen. Dit geldt echter niet altijd. Als de werkgever al tijdens het sluiten van een arbeidsovereenkomst in financieel slecht weer verkeerde, moet hij aantonen dat de financiële positie significant is verslechterd.
Ondanks het voornemen om strategischer te opereren komen veel HR-activiteiten in de praktijk nog steeds ad hoc tot stand. Zo blijkt uit onderzoek van Berenschot onder 172 organisaties in de profit en non-profit sector. Slechts 15 procent van de respondenten geeft aan dat de HR-activiteiten voortkomen uit een geplande HR-strategie.
Als meerdere werknemers melding maken van een ‘aandoening, ziekte of gevaarlijke, ziekmakende situatie’ komt direct een deskundigenteam ter plaatse om te kijken wat er aan de hand is. Dat is althans het idee dat FNV lanceerde tijdens Workers Memorial Day.
Een arbeidsongeschikte werknemer die instemt met de beëindiging van zijn dienstverband terwijl door het UWV een loonsanctie aan de werkgever is opgelegd, verspeelt zijn WW-rechten.
Een na de ingangsdatum van het ontslag door het UWV genomen besluit inzake het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid van een werknemer, is van invloed op de al dan niet kennelijke onredelijkheid van het ontslag. Dit blijkt uit een uitspraak van het Hof Amsterdam.