In september van dit jaar kregen ruim 161.000 mensen een WW-uitkering. Dat zijn er minder dan aan het eind van de vorige periode van hoogconjunctuur, in oktober 2001. Toen waren het er 163.000, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een peildatum hanteren als eis voor het toekennen van een dertiende maand leidt tot ongerechtvaardigd indirect onderscheid. En dat mag niet. Zo oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onlangs in een zaak die een vrouw aanspande over de misgelopen dertiende maand, zo meldt Salarisnet.
Voert u een strategisch personeelsbeleid op die wijze, dat als u een moeilijke beslissing moet nemen u er zeker van bent dat u de juiste mensen behoudt om de onderneming draaiende te houden en sterker terug te komen uit bijvoorbeeld een recessie? Uit het Global Strategic Reward onderzoek van Watson Wyatt blijkt dat een kwart van de Nederlandse bedrijven geen plan op de plank heeft om hun personeel te managen in tijden van economische achteruitgang, zoals nu met de financiële crisis.
De meeste vrouwen (met en zonder kinderen) die in deeltijd werken geven aan daar zelf voor gekozen te hebben. Veel in deeltijd werkende vrouwen ervaren deze keuzeruimte als een luxe. Wel zouden ze op bepaalde voorwaarden wat meer uren willen maken. Dat blijkt uit het rapport Verdeelde tijd van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Werknemers zouden veiliger en gezonder kunnen werken als ze op de hoogte zijn van hun beroepsrisico's. De voorlichting is volgens de Arbowet een verplichte taak van de werkgever. Toch blijkt uit een onderzoek van de Arbo Unie dat deze kennis vaak zelf achterhaald moet worden door werknemers.
Het is niet eenvoudig om verworven rechten van werknemers weer af te nemen. Dat lukt alleen als heel goed naar de belangen van de betrokken werknemers wordt gekeken.
Een werkgever kan niet op grond van gegevens die eenzijdig en onvoldoende objectief van aard zijn, stellen dat sprake is van een dringende reden tot ontslag op staande voet. Dat blijkt maar weer uit deze zaak (Kantonrechter Dordrecht, 11 september 2008, LJN: BF0768).
Vaak melden werknemers zich ziek na ruzie met de baas. Volgens Peter-Jan Smits van de arbodienst Arboduo moeten werknemers na een arbeidsconflict met conflictverlof in plaats van zich ziek te melden. Hij zegt dat in het blad Ondernemen!
Verbazingwekkend of niet? Werkgevers in Nederland maken nog steeds het liefst gebruik maken van traditionele wervingsmethoden. Bijna de helft van de leidinggevenden ontvangt liever een sollicitatiebrief per post. Ook zijn open sollicitaties succesvoller dan in andere landen. Dat blijkt uit Workplace Survey Spring 2008 onderzoek, ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps.
Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat zo'n 15 procent van het kantoorpersoneel ziek is doordat ze zich vervelen op hun werk. Een dergelijke bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out, want daarbij worden mensen ziek door teveel werk. Dat melden GezondheidsNet en DAG.