Omdat er wettelijk te weinig is geregeld schort het bij veel bedrijven aan beleid op het gebied van seksuele intimidatie vinden enkele organisaties waaronder FNV. De vakbond pleit dan ook voor wetgeving. Betere wetgeving wel te verstaan, want er is wel al wetgeving. De Arbowet bevat bijvoorbeeld al bepaalde richtlijnen, zoals het maken van een RI&E.
Het afgelopen jaar werd wederom getekend door de coronapandemie. Zo werd ‘prikspijt’ verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2021 en passeerden termen als ‘avondklok’ en ‘testen voor toegang’ de revue in het jaaroverzicht Year in Search 2021 van Google.Maar, op welke HR-termen en -thema’s werd er vorig jaar het meest gegoogeld?
Dat mannen vaak een hoger salaris ontvangen dan vrouwen in dezelfde functie, komt volgens een flink aandeel van de mannen doordat het mannelijke geslacht beter presteert dan vrouwen. Maar liefst 13 procent van de werkende mannen wijst dit aan als oorzaak voor de heersende loonkloof. Vrouwen kunnen zich daar niet in vinden: van hen denkt slechts 4 procent hier hetzelfde over.
Bedrijven moeten meer doen om verantwoorde, gepersonaliseerde en ervaringsgerichte werkplekken te creëren, zo blijkt uit recent onderzoek van JLL. Experimenten en pilots zijn nodig om hybride werkvormen te realiseren die voor iedereen een unieke werkplekervaring bieden.
Ruim de helft van de werkgevers heeft geen thuiswerkbeleid voor de lange termijn. 32% is ontevreden over het huidige thuiswerkbeleid van de werkgever. 26% van de thuiswerkers beschikt thuis niet over een arbotechnisch verantwoorde werkplek. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 1.000 thuiswerkende leden. Het CNV maakt zich sterk voor het wettelijk recht op thuiswerken en pleit ervoor dat werkgevers een lange termijn thuiswerkbeleid ontwikkelen.
De provincie Zeeland maakt werk van de vermindering van CO₂-uitstoot. Ambtenaren van de provincie Zeeland die in 2024 nog met hun benzine- of dieselauto naar het werk komen, krijgen hun kilometers niet langer vergoed. En ook de kosten voor parkeren zijn dan niet meer te declareren. Die vergoedingen worden alleen nog verstrekt aan medewerkers die zich duurzaam verplaatsen.
Werknemers durven pas naar een vertrouwenspersoon te gaan als die persoon onafhankelijk is en weet hoe hij of zij met een melding om moet gaan. Wat nu te vaak gebeurt, is dat werkgevers iemand uit het bedrijf zelf naar voren schuiven. En daar gaat het mis, aldus arbeidsrechtadvocate Mirjam Decoz.
Sociale en psychische veiligheid op het werk is minder goed verankerd dan gedacht, zegt Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. En als er al een vertrouwenspersoon is aangesteld dan is de weg daarnaartoe voor menig medewerker onbekend en staat de invulling van de functie van vertrouwenspersoon haaks op het functieprofiel dat de LVV heeft opgesteld.
Net als in 2019 en 2020 staat het Rijk bovenaan de lijst van meest favoriete werkgevers onder de Nederlanders, de Nationale Politie volgt op plek 2. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, waarbij in totaal 23.676 personen zijn ondervraagd in 2020 en 2021. De GGZ en Google zijn dit jaar nieuw in de top 10. Opvallende stijgers zijn Shell en de Belastingdienst.
Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo Door digitalisering, automatisering en robotisering veranderen of verdwijnen beroepen. Om op deze veranderingen in te spelen is het belangrijk dat de beroepsbevolking op tijd en regelmatig nieuwe skills aanleert en bestaande verbetert. Een skillspaspoort kan daarbij een goed instrument zijn. Zowel werkgevers als werknemers staan er positief tegenover zo blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met een drietal hogescholen en steun van Instituut Gak. Wel vraagt de ontwikkeling en implementatie ervan om visie, brede samenwerking en regie.