Doordat vanaf 2022 de thuiswerkvergoeding onbelast uitgekeerd mag worden en ook de reiskostenvergoeding anders wordt gedefinieerd, is het aan de werkgever om duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet wordt vergoed. Het formuleren van (nieuw) beleid en heldere communicatie naar medewerkers zijn hiervoor onontbeerlijk. Ook op het gebied van de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds, WW-premie, het ouderschapsverlof en de Inkomstenverhouding moeten werkgevers in 2022 actie ondernemen door wijzigingen in de wet- en regelgeving.
Zo’n 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft een werkplek die nog altijd niet goed is toegerust op werken vanuit huis. Nu thuiswerken sinds eind november weer de norm is, is het digitale thuiswerkverkeer met een derde toegenomen. Toch zitten nog altijd veel werknemers dagelijks zonder bureaustoel, tweede scherm of fatsoenlijk bureau. Ook ondervindt een deel technische problemen bij het thuiswerken, bijvoorbeeld door een haperende verbinding.
Het einde van het jaar is in zicht. Voor we het nieuwe jaar inluiden kijken we nog even terug. Wat waren de belangrijkste HR-ontwikkelingen van 2021? We vroegen enkele HR-deskundigen wat zij hét nieuws van het jaar vonden.
Een op de drie HR-professionals vindt dat hun werkgever hen onvoldoende advies en stimulans geeft op het gebied van bijscholing. Aan kosten of werkdruk ligt dit niet, zeventig procent ervaart dat er genoeg budget en tijd is om de eigen kennis te kunnen bijspijkeren. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.
In november 2021 steeg het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland verder door naar een uitzonderlijk hoog niveau van 5,1%. Ook het aantal ziekmeldingen in november steeg in een maand tijd meer dan ooit; met 33%. Griep en COVID-19 veroorzaakten het meeste verzuim. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
De impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt: 4 HR-trends voor 2022
De loonafspraken zoals die in november werden gemaakt, passen in een normaal patroon: een gestaag oplopend gemiddelde dat de economische groeicijfers op enige ‘achterstand’ volgt en iets minder hoog is dan die groeicijfers zo meldt AWVN. Daardoor wordt de sterke loonstijging van 3,0 procent in het krimpjaar 2020 gecompenseerd. De economie kromp in dat jaar met 3,8 procent.
De spanning op de arbeidsmarkt neemt steeds verder toe. AWVN heeft onderzocht wat werkgevers hiervan merken. Uit dit onderzoek onder ruim 400 werkgevers blijkt dat de krapte tot recordhoogte is gestegen en dat deze zijn piek nog niet heeft bereikt. 9 op de 10 werkgevers geeft aan dat zij momenteel personeelstekorten ervaren en maar liefst 94% van de werkgevers verwacht dat deze tekorten het komende jaar aanblijven of toenemen. Ook geven vrijwel alle werkgevers uit dit onderzoek aan de negatieve gevolgen van krapte te ondervinden.
Het overgrote deel van de mkb-bedrijven onderneemt acties om te verduurzamen. Meerderheid van bedrijven recyclet al materialen, reduceert gebruik van plastic en gebruikt fairtrade producten. Werknemers nemen het voortouw in de duurzaamheidscampagne. Ontwikkelen van groene producten is echter geen prioriteit voor bedrijven.
De algoritmes die werkgevers inzetten om mensen te werven en te selecteren kunnen discriminatie veroorzaken. Als dit het geval is, overtreden werkgevers de wet. Ze kunnen de verantwoordelijkheid hiervoor niet afschuiven op het algoritme of de softwareleverancier. Dit blijkt uit een nieuwe publicatie van het College voor de Rechten van de Mens over het gebruik van algoritmes bij werving en selectie in relatie tot de gelijkebehandelingswetgeving.