De sociale dienst in Rotterdam heeft in 2005 terecht een sollicitant afgewezen die uit geloofsovertuiging weigerde vrouwen een hand te geven. Tot deze conclusie kwam de rechtbank in Rotterdam.
Voortaan moeten werkgevers die medewerkers ontslaan, hen actief begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Dat zou althans een van de adviezen zijn die de commissie Arbeidsparticipatie volgende maand gaat presenteren aan het kabinet.
Niet de werkgevers maar de ouders gaan meer meebetalen aan de kosten voor kinderopvang. Ouders zullen straks 23 procent in plaats van de huidige 19 procent van de kosten voor hun rekening moeten nemen.
Verdenkt u sommige werknemers ervan dat zij zich ‘strategisch’ ziekmelden na een EK-wedstrijd? Dan kunt u nu een zogenaamd EK-abonnement nemen waarbij de dag na de wedstrijd een controleur bij de ‘zieke’ langskomt.
In plaats van na twee ziektejaren ontslag geven, kan er ook voor gekozen worden dit op een later tijdstip te doen. De eigenrisicodrager WGA heeft daarmee een extra handvat om aan het roer bij re-integratie te blijven en kan daarmee veel geld besparen, zo meldt Wegéon.nl.
Om een baan te vinden gebruiken werkzoekenden steeds meer zoekmachines. Uw vacaturesite moet dus zo ingericht zijn dat hij hoog eindigt in vooral de Google-lijst.
Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers ervaart (zeer) vaak stress op het werk. Toch blijkt Nederlands personeel meer relaxed dan collega's in België en Frankrijk. Van onze zuiderburen klaagt 42 procent van de werknemers over stress en van de Fransen 36 procent.
Een werkneemster komt medio december 1999 vanuit India naar Nederland. Zij gaat inwonen bij mensen die geen familie van haar zijn. De vader van de werkneemster heeft in India tegenover een notaris verklaard dat afgesproken is dat zij tegen een vergoeding huishoudelijk werk zou gaan verrichten en voor de kinderen zou gaan zorgen. Bovendien zou zij in Nederland onderwijs mogen gaan volgen. Over de werktijden en de beloning zijn geen afspraken gemaakt. Op het moment van binnenkomst in Nederland was de werkneemster 13 jaar oud.
Een werknemer is ongeveer 2,5 jaar in dienst als designer wanneer hij zelf zijn arbeidsovereenkomst opzegt. Vlak voor het einde van de arbeidsovereenkomst geeft de werknemer aan dat hij tijdens zijn dienstverband 248,5 overuren heeft gemaakt die nog moeten worden uitbetaald. De werkgever weigert echter deze uren te betalen, waarna de werknemer naar de rechter stapt.
Voor werkgevers wordt het volgend jaar lastiger om personeel van buiten de Europese Unie in te huren. Een tewerkstellingsvergunning is dan nog maar een jaar geldig. Bovendien kan de vergunning worden geweigerd als een werkgever ooit is veroordeeld voor het overtreden van de arbeidswetgeving. Dat staat in een voorstel van staatsecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken waarmee het kabinet heeft ingestemd.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling