Het kabinet heeft op Prinsjesdag een fors aantal plannen gepresenteerd, die deels op 1 januari 2010 ingaan, en plannen voor de jaren na 2010. Hoewel de kabinetvoorstellen nog de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer moeten krijgen, duidt alles erop dat medewerkers van de salarisadministratie hun borst moeten nat maken. Er verandert namelijk nogal wat op het terrein van de loonheffingen.
Werknemers van 45 jaar en ouder moeten elke twee tot drie jaar door een onafhankelijke deskundige een gezondheidscheck krijgen.
Werknemers zijn door alle crisisreorganisaties de binding met hun bedrijf kwijtgeraakt. Dat beweren consultants van HR-adviesbureau Watson Wyatt.
Onvoorbereide deelnemers, opgedane kennis die in de praktijk snel wegzakt en een tempo dat wordt bepaald door de langzaamste leerling. Allemaal nadelen die kunnen kleven aan het volgen van traditionele trainingen. Maar hoe moet het dan? Maak kennis met het Nieuwe Leren!
Werkgevers, die misbruik maken van de regels van arbeidsmigranten, krijgen het zwaar aan de stok met het UWV en de Arbeidsinspectie. Beide organisaties krijgen medio 2010 meer mogelijkheden om snel te reageren op onder meer onderbetaling of slechte huisvesting. Zo kan het UWV bijvoorbeeld een tewerkstellingsvergunning weigeren of intrekken als werkgevers de regels (blijven) overtreden.
Minister Donner verwacht niet dat het aantal jonggehandicapten met een uitkering (Wajongers) binnen tien tot vijftien jaar zal stijgen tot een half miljoen. De voorspelde groei tot een half miljoen zal volgens hem veel later intreden. “Mogelijk in 2050, maar dan is het nog onaanvaardbaar, gewoon uit maatschappelijk oogpunt”, aldus de minister zaterdagavond in een uitzending van Nova. Zo meldt Szw.nl.
Een goede loonadministratie is nu meer dan ooit van belang. Sinds 1 januari is het Wetsvoorstel fiscale rechtshandhaving in werking getreden. Daardoor zijn de regels verscherpt voor werknemers die niet zijn opgenomen in de loonadministratie. Dat meldt de Belastingdienst.
Volgens de huidige Ziektewet moet een werkgever een zieke werknemer uiterlijk in de 13e week van arbeidsongeschiktheid bij het UWV ziek melden. Ook beter melden moet tijdig gebeuren. Om de administratieve lasten bij UWV en werkgevers te verlagen, is een wetsvoorstel ingediend met vereenvoudigingen in de procedure.
Een werkgever die vermoedt dat een of meer werknemers concurrerende activiteiten willen ontplooien, moet goed onderzoeken of er voldoende bewijs is voor zijn verdenkingen. Dit onderzoek moet echter wel in verhouding staan tot de mogelijke inbreuk op zijn bedrijf.
Een sollicitant heeft al drie gesprekken gevoerd met een werkgever en overeenstemming bereikt over de arbeidsvoorwaarden. Ook heeft de sollicitant het laatste onderdeel, een assessment, met succes doorlopen. Toch ziet hij van de baan af. Kan de werkgever de kosten van onder meer het assessment op de sollicitant verhalen?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling