Minister Donner (Sociale Zaken) wacht voorlopig met het schrappen van algemene beleidsregels over veilig werken. Hij vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over brancheafspraken die werkgevers en vakbonden maken in nieuwe, zogeheten arbocatalogi.
Uit cijfers van UWV WERKbedrijf blijkt dat in de periode februari-april 2010 het aantal ingeschreven werkzoekenden en het aantal WW-uitkeringen is afgenomen. Het aantal werkzoekenden nam af in alle provincies. Er waren gemiddeld 459.000 personen werkloos 5,9 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 4,6 procent.
Het kabinet heeft op Prinsjesdag een fors aantal plannen gepresenteerd, die deels op 1 januari 2010 ingaan, en plannen voor de jaren na 2010. Hoewel de kabinetvoorstellen nog de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer moeten krijgen, duidt alles erop dat medewerkers van de salarisadministratie hun borst moeten nat maken. Er verandert namelijk nogal wat op het terrein van de loonheffingen.
Werknemers van 45 jaar en ouder moeten elke twee tot drie jaar door een onafhankelijke deskundige een gezondheidscheck krijgen.
Werknemers zijn door alle crisisreorganisaties de binding met hun bedrijf kwijtgeraakt. Dat beweren consultants van HR-adviesbureau Watson Wyatt.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs heeft vorig jaar 470 miljoen meer aan kinderopvang moeten uitgeven dan verwacht. Dat heeft zij maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Op Prinsjesdag in september ging Dijksma nog uit van een tegenvaller van 300 miljoen. De tegenvaller is te wijten aan de enorme groei van de kinderopvang, zo meldt Sp!ts.
Minister Donner verwacht niet dat het aantal jonggehandicapten met een uitkering (Wajongers) binnen tien tot vijftien jaar zal stijgen tot een half miljoen. De voorspelde groei tot een half miljoen zal volgens hem veel later intreden. “Mogelijk in 2050, maar dan is het nog onaanvaardbaar, gewoon uit maatschappelijk oogpunt”, aldus de minister zaterdagavond in een uitzending van Nova. Zo meldt Szw.nl.
Een goede loonadministratie is nu meer dan ooit van belang. Sinds 1 januari is het Wetsvoorstel fiscale rechtshandhaving in werking getreden. Daardoor zijn de regels verscherpt voor werknemers die niet zijn opgenomen in de loonadministratie. Dat meldt de Belastingdienst.
Volgens de huidige Ziektewet moet een werkgever een zieke werknemer uiterlijk in de 13e week van arbeidsongeschiktheid bij het UWV ziek melden. Ook beter melden moet tijdig gebeuren. Om de administratieve lasten bij UWV en werkgevers te verlagen, is een wetsvoorstel ingediend met vereenvoudigingen in de procedure.
Een werkgever die vermoedt dat een of meer werknemers concurrerende activiteiten willen ontplooien, moet goed onderzoeken of er voldoende bewijs is voor zijn verdenkingen. Dit onderzoek moet echter wel in verhouding staan tot de mogelijke inbreuk op zijn bedrijf.