Werkgevers zijn opgelucht dat het kabinet de meeste coronamaatregelen heeft afgebouwd, maar ze blijven op de werkvloer voorzichtig. Werkgevers maken zich zorgen over het nog steeds hoge aantal besmettingen en het daarmee samenhangende ziekteverzuim. Zij willen blijven voldoen aan hun zorgplicht voor een veilige werkomgeving, maar weten niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen.
Met nog een maand tot de deadline moet 61% van de werkgevers in de uitzendbranche de definitieve berekening voor de tweede periode NOW nog aanvragen. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.
Bijna 1 op de 3 ambtenaren ervaart een kennisgat binnen hun organisatie. Dit door de vergrijzing die in deze sector meer speelt dan in andere sectoren. En doordat kennis over laatste ontwikkelingen bijspijkeren bij één op de vijf overheidsorganisaties niet gebruikelijk is.
Nu de beperkende coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven, werken veel organisaties scenarios uit om hybride te werken. Wat komt er allemaal bij kijken om echt hybride te werken en waar loop je in de praktijk dan tegen aan? Thijs van Loon, HR Director Reward & People Experience bij VodafoneZiggo heeft met zijn (management) team het hybride werken helemaal voorbereid. Onderdeel van dit beleid is dat vergaderingen zoveel mogelijk thuis plaatsvinden. Ze hebben dan ook geen mogelijkheid voor hybride vergaderen zo vertelt Van Loon in gesprek met het HappinessBureau.
In de huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven de uitdaging steeds groter om nieuw talent aan te trekken en te behouden. Bij Solarclarity hebben ze daar naar ze denken een oplossing op gevonden. Je krijgt voordat je ook nog maar een uur hebt gewerkt eerst een vakantie. De organisatie hoopt hiermee een concrete aanleiding te creëren voor talent om te solliciteren, want met de energietransitie in volle gang, is nieuw personeel zeer welkom.
Meer aandacht voor informeel leren is wenselijk. Dit melden TNO en de SER in hun nieuwe Monitor Leercultuur.
32% is ontevreden over het huidige thuiswerkbeleid van de werkgever. 26% van de thuiswerkers beschikt thuis niet over een arbotechnisch verantwoorde werkplek. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 1.000 thuiswerkende leden. Het CNV maakt zich sterk voor het wettelijk recht op thuiswerken en pleit ervoor dat werkgevers een lange termijn thuiswerkbeleid ontwikkelen.
Een vierdaagse werkweek tegen voltijds betaling. Er zijn zowel tegen- als voorstanders. Medewerkers van marketing agent BossData besloten het zelf uit te testen. Drie maanden lang. ‘De juiste prioriteiten zetten is een van de grootste uitdagingen van de vierdaagse werkweek’
Omdat er wettelijk te weinig is geregeld schort het bij veel bedrijven aan beleid op het gebied van seksuele intimidatie vinden enkele organisaties waaronder FNV. De vakbond pleit dan ook voor wetgeving. Betere wetgeving wel te verstaan, want er is wel al wetgeving. De Arbowet bevat bijvoorbeeld al bepaalde richtlijnen, zoals het maken van een RI&E.
Het afgelopen jaar werd wederom getekend door de coronapandemie. Zo werd ‘prikspijt’ verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2021 en passeerden termen als ‘avondklok’ en ‘testen voor toegang’ de revue in het jaaroverzicht Year in Search 2021 van Google.Maar, op welke HR-termen en -thema’s werd er vorig jaar het meest gegoogeld?