51 procent van het horecapersoneel is niet door de werkgever gebriefd over wat zij wel of niet mogen doen als gasten het rookverbod dat op 1 juli ingaat negeren. Dat blijkt uit onderzoek dat FNV Horecabond heeft laten uitvoeren onder 1335 horecawerknemers, zo meldt zibb.nl
Als een onderdeel van een bedrijf overgaat naar een andere onderneming dan gaat een werknemer die slechts op tijdelijke basis bij deze afdeling werkzaam is niet van rechtswege mee over naar de verkrijger, oordeelde het Hof Den Haag onlangs.
Een werkgever wordt door de crisis genoodzaakt tot een reorganisatie. Hij gebruikt - zoals het moet - het afspiegelingsbeginsel om de voor ontslag in aanmerking komende werknemers te bepalen. Dit betekent dat een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd wordt ontslagen, terwijl andere werknemers met een contract voor bepaalde tijd mogen blijven. In sommige gevallen worden deze contracten zelfs verlengd.
Een coffeeshop wordt na een politie-inval gesloten. Een week later nodigt de werkgever de werknemers uit en legt hen de volgende keuze voor: óf de werknemers tekenen een vaststellingsovereenkomst waardoor zij nog maximaal twee maanden recht houden op loon, óf de werkgever gaat failliet waardoor de arbeidsovereenkomsten op zeer korte termijn door de curator worden opgezegd en de werknemers nog minder loon zullen ontvangen.
De Mexicaanse griep geeft een stevige impuls aan de landelijke campagne werkfruit. Dit concludeert de site Werkfruitonline.nl op basis van een toename van 50 procent van het dagelijks aantal offerte aanvragen in drie weken tijd.
In de arbeidsovereenkomst van een statutair directeur is een geheimhoudingsbeding opgenomen, op overtreding van het beding staat per incident vijfduizend euro boete. De directeur wordt ontslagen omdat hij vijf e-mails heeft verzonden waarvan hij wist dat de inhoud daarvan vertrouwelijke informatie bevatte. Moet de directeur betalen?
Voor veel hoogopgeleiden is het werk slecht voor de gezondheid. Hoogopgeleiden hebben door de steeds hogere werkdruk te maken met het nieuwe fenomeen ‘rolstress’. Dit concludeert de Belgische socioloog Christophe Vanroelen van de Vrije Universiteit Brussel. Express.be bericht over zijn onderzoek.
Van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf zegt tachtig procent niets te hebben aan de officiële arbeidsbemiddeling. MKB-Nederland pleit dan ook voor andere en snellere procedures.
Werkgevers en werknemers maken regelmatig afspraken over een minnelijk einde van een arbeidsovereenkomst. Als een werknemer erachter komt dat hij meer rechten heeft dan er uit de afspraken blijkt, kan hij spijt krijgen en proberen onder de overeenkomst uit te komen.
Hoewel het opleiden van nieuwe medewerkers bovenaan de agenda staat van Nederlandse organisaties, wordt in de meeste gevallen maar kort hierin geïnvesteerd. In 95 procent van de organisaties wordt het meeste geld uitgegeven aan medewerkers die korter dan vijf jaar in dienst zijn; veelal ligt de focus zelfs op de eerste twee jaar.