Bij een ontslagzaak kunnen werkgevers niet zomaar ‘switchen’ van ontslag om bedrijfseconomische redenen naar disfunctioneren. De rechter zal dit terugdraaien op grond van willekeur.
Het proces van flexibilisering van arbeid leidt tot complexe arbeidsverhoudingen en geeft continuïteitsproblemen in bedrijven. De werkgevers/werknemersverhouding verandert, het wordt onduidelijk wie welke taken heeft, hoe de verhoudingen tussen intern medewerker en externe kracht liggen en wie het merk gaan dragen. Om dit probleem op te lossen is denkkracht nodig.
Een werkgever verzoekt ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens slechte bedrijfseconomische omstandigheden. Bij de vaststelling van de ontbindingsvergoeding moet de vaste, maandelijkse beloning (B-factor) worden bepaald. Worden targetafhankelijke bonussen bij de B-factor gerekend?
Een werkgever zegt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een werknemer voortijdig op. De werknemer claimt dat er geen (geldige) tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen in het contract. De kantonrechter vindt de woorden in de overeenkomst niet duidelijk genoeg en de werkgever moet tot aan het einde van het contract betalen.
Ruim een derde van de werknemers houdt zich niet aan de richtlijnen voor brandveiligheid op het werk of is hier niet bekend mee. Dit blijkt uit onderzoek van Securitas onder ongeveer 500 respondenten. 10 procent van de ondervraagden geeft aan dat het pand waarin zij werken brandgevaarlijk is.
De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn gestart met de campagne ‘Je Ervaringscertificaat. Je groeit harder dan je denkt’. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ervaringscertificaat is een mogelijkheid voor werknemers om hun kennis en ervaring aantoonbaar te maken.
Per medewerker kan 750 kilo CO2 per jaar gereduceerd worden door mobiel werken. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau DHV bij Vodafone Nederland.
Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat een werkgever het risico van een burnout niet zomaar bij een werknemer mag neerleggen. Het ging om een zaak die door FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) was aangespannen namens een werknemer die door een burn-out volledig arbeidsongeschikt is geworden. Zo valt te lezen op de site van BBZ.
Werknemers kiezen steeds meer voor een hybride als leaseauto. Op 1 januari 2010 waren er 39,3 duizend hybrides met een Nederlands kenteken. Bijna 70 procent meer dan een jaar eerder. Zes op de tien hybrides staat op naam van de zaak zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Kleine en grote bedrijven blijken het kerstpakket massaal te schrappen als gevolg van de crisis. Staalbedrijf Corus kondigde deze zomer al aan geen eindejaarscadeau uit te keren en ook bankverzekeraar ING maakt nu bekend dat de 28.000 werknemers kunnen fluiten naar een presentje met de feestdagen.