Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat UWV WERKbedrijf in sommige situaties een ontslagvergunning mag verlenen als een werkgever zijn vaste personeel wil vervangen.
De inhuur van tijdelijke medewerkers staat hoog op de agenda HR-leidinggevenden. Evenals de aanstaande pensioneringsgolf zo blijkt uit de HR Leadership Survey van Harvey Nash gehouden onder 150 HR-leidinggevenden in Nederland.
Werkgevers en vakbonden vinden het geen goed idee als gemeenten verantwoordelijk worden voor de Wajong-uitkering in plaats van het uitkeringsinstituut UWV. FNV heeft laten berekenen dat de wijzigingen 750 miljoen euro gaan kosten.
Overheid, werkgevers en werknemers moeten meer investeren in langer doorwerken van werknemers; er moet anders gekeken worden naar hun loopbaan. Dit staat in een kabinetsnotitie over de arbeidsparticipatie van ouderen die minister Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Steeds meer landen kiezen voor het vrouwenquotum, maar Nederland heeft nog geen haast. Twee jaar geleden kwam de PvdA met het voorstel om streefcijfers te introduceren voor vrouwen. Dat voorstel ligt nog steeds bij de Eerste Kamer. In Europa komt het vrouwenquotum steeds vaker voor.
De Arbeidsinspectie controleert in 2010 extra op de twee belangrijkste oorzaken voor ongevallen op de werkvloer: onveilige machines en valgevaar. Dit meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
GroenLinks heeft een wetsvoorstel ingediend om de huidige twee dagen kraamverlof op te rekken naar vijf dagen babyverlof. De partij vindt dat voor vaders en ‘meemoeders’ (de niet biologische moeders in een lesbische relatie) twee dagen bij hun pasgeboren kind zijn niet genoeg is.
Heeft een werknemer die boventallig is verklaard naar aanleiding van een positief advies van de OR nog recht op notulen van deze zelfde ondernemingsraad? De rechter oordeelt van wel.
Werknemers hebben weinig zin in bedrijfsuitstapjes. Dit blijkt uit onderzoek van de NationaleVacaturebank.nl. Meer dan de helft van de werknemers heeft klachten over het initiatief. Wanneer een bedrijfsuitje binnen de organisatie bekend wordt gemaakt, blijkt 43 procent hierover te klagen. Tijdens het uitstapje zelf klaagt overigens maar tien procent.
Een glashandel verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomsten van tien werknemers te ontbinden wegens bedrijfseconomische redenen. Het verzoek wordt afgewezen. Een zusteronderneming slaagt er wél in toestemming te krijgen voor collectief ontslag. Vanwaar dit verschil?