In 2009 zijn de door het CBS veroorzaakte administratieve lasten bij het bedrijfsleven met zeven procent afgenomen. De netto lastendruk over 2009 is ten opzichte van 2008 met 1,5 miljoen euro gedaald naar 19,8 miljoen euro. Dat is minder dan 0,2 procent van de totale door de overheid veroorzaakte lastendruk.
Nederlandse werkgevers zijn positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Bijna 85 procent verwacht dat het personeelsbestand in 2010 en 2011 in hun bedrijf gelijk blijft of zelfs toeneemt.
Het MKB lijkt het verzuimprobleem te onderschatten. Van de MKB’ers in Nederland denkt 43 procent niets te kunnen besparen door verzuim aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd.
De overheid kan arbeidsongevallen en beroepsziekten terugdringen met behulp van economische stimulansen die bedrijven aanmoedigen te investeren in risicopreventie. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).
Technische snufjes worden populairder bij de leaserijder. Luxe blijkt daarentegen minder belangrijk te worden. Dit blijkt uit een door leasemaatschappij ALD Automotive samengestelde top tien van meest gekozen opties en accessoires in Nederland. Met name technische extra's die zorgen voor gemak en entertainment zijn gewild.
Hoe kan een levenlang leren bij laagopgeleiden gestimuleerd worden, zodat zij kunnen participeren in de veranderende arbeidsmarkt en maatschappij? Die adviesvraag werd door de Tweede Kamer voorgelegd aan de Onderwijsraad. Onlangs presenteerde de Raad het advies ‘Over de drempel van postinitieel leren’, een advies over leven lang leren en de omgang met tweedekansonderwijs.
Vanaf 1 januari 2013 is het woon-werkverkeer belast. Het demissionaire kabinet beseft dat deze maatregel zeer ingrijpend is en heeft daarom overgangsrecht voorgesteld. Dat was al op 25 mei j.l. aangekondigd. De overgangstermijn vervalt op uiterlijk 1 januari 2017.
Sinds Capgemini Yammer heeft geïmplementeerd is het bedrijf transparanter, innovatiever en productiever geworden. De implementatie van het zakelijke sociale medium is volgens insider Rick Mans zelfs ‘een van de grootste veranderingen die je in een organisatie teweeg kan brengen’.
34 procent van de werknemers in Nederland geeft zijn of haar baan gemiddeld een 7 als rapportcijfer. Per branche zijn er duidelijk verschillen te zien in hoe werknemers hun baan beoordelen. Werknemers werkzaam in de ICT en techniek zijn opvallend positief. Werknemers in de productiebranche geven hun baan het laagste rapportcijfer. Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim 3.000 respondenten.
De verschillen tussen de inkomens in Nederland waren in 2011 nagenoeg even groot als een jaar eerder. Sinds 2001 is de inkomensongelijkheid nauwelijks veranderd. Nederland heeft bovendien een van de kleinste inkomensverschillen in Europa.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling