Het nieuwe jaar staat in het teken van duurzame inzetbaarheid en talentmanagement. Alles zo organiseren dat het efficiënt doch innovatief is. Reorganiseren en investeren in talenten. Slimmer werken dus, en niet Nieuw Werken. Dat is uit in 2013. Evenals het pindakaasprincipe.
Eén van de vijf meest kostbare fouten van een reorganisatie is het gebruik van verouderde of onjuiste personeelsinformatie. De gegevens van het personeelsinformatiesysteem moeten altijd kritisch bekeken worden om een valse start te voorkomen. Dat stelt Tangram, specialist in in- door- en uitstroomsoftware:
Een werkneemster is sinds begin 2012 werkzaam in de functie van intercedente bij een uitzendburo. Eén van de taken is het benaderen van potentiële opdrachtgevers voor de uitzendkrachten. Tussen werkgever en werknemer ontstaat onenigheid over de uitvoering van de werkzaamheden. De werkneemster stopt met haar werk en gaat eerder naar huis. De werkgever stuurt een bevestigingsbrief van de ontslagname. De werkneemster stelt dat zij geen ontslag heeft genomen, maar zich per WhatsApp-bericht heeft ziek gemeld en opgeroepen wil worden bij een bedrijfsarts.
In België beëindigde de HEMA begin 2011 de arbeidsrelatie met een uitzendkracht omdat deze weigerde haar hoofddoek af te doen op de werkvloer. De Arbeidsrechtbank te Tongeren heeft nu geoordeeld dat dit in strijd is met de anti-discriminatiewetgeving. Hoe zit dit in Nederland?
Consultancybedrijf Capgemini heeft haar oudere werknemers verzocht om salaris in te leveren, deze loonvermindering kan oplopen tot meer dan tien procent. De reden van dit verzoek is een verkeerde verhouding tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen, meldt het Financieele Dagblad.
Ruim driekwart (76 procent) van de preventiemedewerkers gaat niet met de ondernemingsraad (OR) in gesprek bij het opstellen van een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E). Dus slechts een kleine 25 procent weet te profiteren van de extra informatie, die de OR-leden kunnen geven ten behoeve van hun preventiewerk.
Bijna 25 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor werknemers die illegale software gebruiken op hun eigen mobiele apparaat. Dit is ten onrechte. Op dit moment gebruikt tien procent van de Nederlandse werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Ongeacht het soort apparaat: de werkgever is in Nederland verantwoordelijk voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek.
Medewerkers voegen waarde toe aan een organisatie. Hoe ze dit gaan doen is volgens Kelsey Mayer, VP van Digital Talent Agents, dan ook de belangrijkste vraag tijdens een sollicitatiegesprek. De waarde die je voor je bedrijf creëert is wat je onvervangbaar kan maken. Maar hoe verhoog je die waarde? Mayer geeft drie strategieën aan.
Nederlandse werknemers vinden ethisch handelen de belangrijkste eigenschap van een leider, samen met inspirerend zijn voor het personeel. Er bestaat een direct verband tussen de financiële prestaties van organisaties en hun leiderschap: bedrijven met sterk leiderschap, zijn 40 procent succesvoller dan organisaties waar leiderschap minder belangrijk is.
Deeltijd-ww helpt niet tegen werkloosheid, maar verstopt deze vooral. Dit stelt het Centraal Planbureau in het boek ‘De grote recessie’. Het CPB ziet liever een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.