Een werknemer wordt na een diensverband van ruim 3,5 jaar op staande voet ontslagen. Hem wordt verweten – ondanks herhaaldelijke waarschuwingen – vele malen te laat op zijn werk te zijn gekomen, onder invloed van drugs en/of alcohol.
Als zijn arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, vindt een werknemer dat hij niet goed behandeld is en bestookt hij (de directie van) zijn voormalig werkgever met e-mails, brieven en telefoontjes om aan te geven dat hij genoegdoening wil. Omdat dit op enig moment zo hinderlijk wordt vraagt de werkgever een contact- en straatverbod aan.
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met aanpassing van ZW en WIA om de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid van zogenaamde flexwerkers terug te dringen. Het wetsvoorstel omvat een pakket aan maatregelen om werkgevers te stimuleren zieke flexwerkers weer aan het werk te krijgen. De aanpassingen hebben alleen betrekking op werknemers waarvoor geen loondoorbetalingsverplichting van een werkgever geldt en om die reden in de Ziektewet terecht komen. Het gaat hierbij vooral om uitzendkrachten en werknemers met een bepaalde tijd contract van wie het contract bij ziekte niet verlengd wordt.
Medewerkers hebben een duidelijke voorkeur om zich extern te scholen. Veel werknemers geeft de voorkeur aan klassikaal onderwijs of een combinatie met zelfstudie, omdat ze naast het opdoen van kennis ook waarde hechten aan netwerken. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van opleidings-en kennisinstituut De Baak onder bijna 4.000 respondenten.
Bij alle vakbondcentrales is het aantal 65+-leden toegenomen, 15,5 procent van de vakbondsleden is nu ouder dan 65 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Veel werknemers zitten vast in hun baan. Ze zijn ongelukkig, maar durven geen switch te maken. Er is te weinig beweging op de arbeidsmarkt. Daarom moeten de grenzen tussen vaste banen en flexwerk verdwijnen. Dat stelt bijzonder hoogleraar 'Employability in werkrelaties' Aukje Nauta, in een opiniestuk op de site van Sociale Vraagstukken.
Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden. Deze wetten moeten dus worden aangepast. Daarvoor pleit minister Henk Kamp van Sociale Zaken in de Volkskrant.
Bijna niemand die pensioen opbouwt weet hoeveel hij zelf, samen met de werkgever, daar iedere maand aan kwijt is. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders zegt geen idee te hebben van de inleg.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte voor een beperking van de fiscale aftrek van pensioenpremies. De vakbonden willen juist niets liever dan een reparatie van het AOW-gat, zodat werknemers eerder op hun pensioenniveau uitkomen. Tijdens de AOW-onderhandelingen met de Tweede Kamer zette het kabinet de beperking van de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies stevig in. Met resultaat en tot vreugde van de werkgevers.
Uitzendbureau Unique en TNO presenteerden donderdag 22 oktober de MKB Marktmonitor 2009. Opvallend is dat 62 procent van de bijna 3.400 ondervraagde ondernemers verwacht de komende drie jaar weer te gaan groeien.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling