In barre economische tijden kunt u er niet omheen om nog eens goed naar de personeelskosten te kijken. Tegelijkertijd wilt u loyale, kundige mensen behouden voor als de economie weer aantrekt. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om te besparen op de kosten zonder pijnlijke personele ingrepen te hoeven doen?
Het lijkt steeds vaker voor te komen dat werknemers na hun 65e jaar nog willen blijven werken. Dit lijkt een gevolg te zijn van het feit dat werknemers gezondheidstechnisch in staat zijn langer te blijven werken: ze willen het niet alleen, ze kunnen het ook. Ook van werkgeverszijde bestaat soms de wens een ervaren en betrouwbare kracht die 65 jaar is geworden (nog) langer in dienst te houden. De vraag rijst waar de werkgever rekening mee moet houden bij het voortzetten of aangaan van een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Wist u dat er in de Europese Unie jaarlijks elke 4,5 seconde een werknemer slachtoffer van een ongeluk op zijn werk wordt, waardoor hij minimaal drie dagen niet kan werken? In totaal betekent dat 146 miljoen verloren werkdagen. Reden te meer om voor een veilige werkplek te zorgen. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?
Via de arbeidsvoorwaarden kunt u arbeidsverzuim terugdringen. Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) bevatten in toenemende mate dergelijke prikkels, maar ook in een eigen arbeidsvoorwaardenregeling kunt u prikkels opnemen om het verzuim terug te dringen. Deze regeling mag niet strijdig zijn met een cao en moet u goed laten keuren door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
Verzekeren, is dat nou wel altijd nodig? Nee, natuurlijk niet. Maar de vraag is: wanneer wel en wanneer niet? Welke risico’s moet u absoluut afdekken en wat kunt u best zelf voor u rekening nemen? Om u een handje te helpen, zetten we de grootste misverstanden over verzekeringen op een rij.
Over competentiemanagement zijn de meningen in de branche sterk verdeeld. Hoe zit het met het nut ervan? Levert het daadwerkelijk wat op voor werkgever en werknemer of is het vooral verworden tot een self-fulfilling prophecy? Tien tips voor een succesvolle invoering.
Bij een vrijwillige vertrekregeling of onverwijtbaar ontslag, bijvoorbeeld bij een reorganisatie waardoor werknemers boventallig worden verklaard, kan de werkgever ervoor kiezen om een outplacementprocedure in gang te zetten. Outplacement heeft tot doel dat de vertrekkende werknemer een nieuwe werkkring vindt. De kosten van outplacement komen over het algemeen voor rekening van de werkgever.
Voor veel werknemers ligt de vakantie weer in het verschiet. Er zullen dus de komende tijd weer veel vrije dagen opgenomen worden. Aan u de taak om de administratie hiervan bij te houden. Daarom is het goed dat u weet wat de regels zijn rondom vakantiedagen.
Concentratie op de corebusiness en besparingsdrift zorgen ervoor dat steeds meer organisaties het pad van outsourcing inslaan. Ook HR ontkomt hier niet aan. Wat zijn de voor- en nadelen?
Stel: uw bedrijf organiseert een groot personeelsfeest en nodigt hiervoor een (bekende) artiest uit. Leuk natuurlijk, maar heeft de personeelsvereniging wel nagedacht over de fiscale gevolgen? In veel gevallen zult u namelijk inhoudingsplichtig voor deze artiest zijn. En dat levert direct een aantal administratieve verplichtingen op.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling