Werkgevers worden in toenemende mate geconfronteerd met verzoeken van werknemers voor verlofregelingen. Naast vakantiedagen, zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof bestaat er ook levensloopverlof, zorgverlof en diverse andere verlofvormen voor bijzondere persoonlijke omstandigheden. Een overzicht.
Welke leidinggevende of P&O-medewerker kent het niet: sluimerende problemen rond de ziekmelding van bepaalde collega’s, waarbij het vermoeden bestaat dat het verzuim in de privésfeer ligt. Hoe gaat u daarmee om? Als iemand zich ziek meldt, mag u daar als leidinggevende dan vragen daarover stellen? Moet elke ziekmelding meteen aan de afdeling P&O worden doorgegeven, of kunt u als leidinggevende zelf iets doen? Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wanneer moet die worden ingeschakeld?
Ongetwijfeld heeft u gehoord van de kantonrechtersformule (AxBxC), maar bent u ook bekend met de nieuwe XYZ-formule? En wat is de beste optie bij het doorvoeren van een gedwongen ontslag?
Met een goed fraudebeleid minimaliseert u de kans op fraude bij verzuim in uw organisatie. Voor dit beleid geeft u aan wanneer sprake is van fraude, wat de sancties zijn en hoe u fraude tegengaat. Het is belangrijk dat u aan uw werknemers duidelijk maakt wanneer hun verzuimgedrag frauduleus is. Ook moeten ze weten dat u dit niet tolereert en dat u het bestraft.
Bedrijven moeten bij reorganisaties snel meer vrijheid krijgen om te selecteren welke vakkrachten ze willen houden, vindt een meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Het is echter ook nu al mogelijk om bij reorganisaties op grond van het onmisbaarheidscriterium werknemers te ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. In dit artikel leest u hoe u dit aanpakt.
Wat gebeurt er met een werknemer als de onderneming waarin hij werkzaam is, door bijvoorbeeld een fusie of verkoop, overgaat op een nieuwe werkgever? Blijven oude rechten behouden? Komen er nieuwe bij? En wanneer is er eigenlijk sprake van overgang van onderneming?
De hoofdregel is: geen arbeid, geen loon. Maar hierop is een aantal uitzonderingen. Naast loon kunnen werknemers bovendien andere vormen van beloning krijgen, zoals een overwerktoeslag of geld uit de fooienpot. Een overzicht.
Veel ondernemingen zijn gedwongen te reorganiseren om de kredietcrisis te doorstaan. Welk probleem de aanleiding ook is, een reorganisatie kenmerkt zich altijd door veranderingen en onzekerheden voor de werknemers. Vooral deze onzekerheden maken een bedrijfsorganisatie voor werknemers, maar ook voor de onderneming, slopend. Met een sociaal plan beperkt u de onzekerheid en verkort u de duur van de reorganisatie.
Bij economisch zwaar weer denken we al snel aan gedwongen ontslagen. Maar soms kan een minder vergaand middel, zoals een verlaging van het salaris, al afdoende zijn. Wanneer kunt u dergelijke wijzigingen wel en wanneer niet doorvoeren? U leest het hier.
Ieder mens heeft iets waarin hij uitblinkt. Precisie, verantwoordelijkheid, creativiteit of technisch inzicht. Een talent dus. Het is aan u, werkgever, de kunst om dat talent in te zetten en te laten schitteren. Staat u open voor een Wajonger? U staat er niet alleen voor, want de overheid geeft u in de vorm van subsidies en advies extra hulp.