Maar liefst 55 procent van de bestuurders staat positief tegenover het gebruik van voorspellende data als het gaat om de gezinsplanning van werknemers. Werkgevers staan daarmee lijnrecht tegenover de werknemers. Van hen vindt slechts 21 procent het acceptabel dat hun werkgever data gebruikt om hun gezinsplanning te voorspellen en zo de bedrijfsprocessen beter in te richten. De HR-professional zit er tussenin: dertig procent vindt het te verantwoorden om data in te zetten als het gaat om het voorspellen van gezinsplanning.
Onlangs stemde de Tweede Kamer in met een wijziging in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) waarmee zorgverleners meer zeggenschap krijgen over de zorg die zij verlenen. Onder het begrip 'goede zorg' valt nu ook de invloed van zorgverleners op het primaire proces van zorgverlening en zorginhoudelijk beleid van de organisatie. 'Het uitgangspunt van deze wetswijziging is dat binnen zorginstellingen niks over de vakinhoud en beroepsontwikkeling van de zorgverlener wordt besloten, zonder deze daarbij te betrekken.'
De vraag naar HR-professionals steeg het afgelopen jaar met 72 procent. Hoewel de vraag naar HR-professionals hoog is, is deze groep relatief passief in het zoeken naar een nieuwe baan. HR-professionals die wél op zoek gaan naar een baan zijn uitermate kritisch. Hoewel het grootste aantal HR-professionals in de sector gezondheids- en welzijnszorg werkt, ziet de HR-professional de overheid als meest aantrekkelijke sector. Dit en meer blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group in opdracht van HR-dienstverlener Compagnon.
De snelle verschuiving naar werken op afstand in de afgelopen twee jaar heeft ervoor gezorgd dat de vierdaagse werkweek over de hele wereld aan populariteit wint. Deze verandering wordt ondersteund door onderzoeksresultaten: 78% van de werknemers met een vierdaagse werkweek gaf aan hierdoor gelukkiger en minder gestrest te zijn. Ook in Nederland zijn de positieve effecten van de vierdaagse werkweek al aangetoond, met een hogere werknemerstevredenheid, een duidelijk hogere productiviteit en een aanzienlijk lager ziekteverzuim. De digital asset management (DAM) specialist Bynder voert dan ook met ingang van 1 juli een vierdaagse werkweek in tijdens de zomer van 2022.
Naast salaris, aansprekend werk en persoonlijke ontwikkeling weegt bij de keuze voor een baan de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf steeds zwaarder. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt enorm is en werknemers het vaak voor het uitzoeken hebben, kan een actief MVO-beleid net het verschil maken. Een meerderheid van de Nederlanders in loondienst vindt het belangrijk om te werken bij een bedrijf met een actief MVO-beleid.
LHBTI-werknemers lopen tegen extra uitdagingen aan op de werkvloer, mede doordat zij vaker niet worden gehoord of worden gezien door werkgevers. Organisaties slagen er onvoldoende in om de problemen van deze en andere ongeziene en ongehoorde groepen boven tafel te krijgen en aan te pakken. Om werkgevers te helpen op een goede manier het gesprek aan te gaan met LHBTIQ+-werknemers en andere groepen die op de werkvloer met extra uitdagingen te maken krijgen, heeft een groep Nederlandse wetenschappers de P.INC Postercampagne ontwikkeld. De posters haken in op de behoefte van werkgevers om gevoelige onderwerpen als seksuele oriëntatie, burn-out en overgangsklachten bespreekbaar te maken op de werkvloer.
Het vertrouwen in de arbeidsmarkt krabbelt steeds verder op. Het merendeel schat zijn eigen kansen voor de komende twee jaar positief in. Dit en meer blijkt uit de HR-trendmonitor van Sparkey HR strategy & insights (powered by Motivaction) en PROOF.
Tijdens de coronapandemie bewogen Nederlanders gedurende de werkdag vanwege het thuiswerkadvies minder. Dit kwam met name door het wegvallen van actief woon-werkverkeer zoals fietsen of wandelen naar het werk. Nu de trend ontstaat om niet meer volledig terug te gaan naar werken op kantoor, lijkt deze beweegtijd daarmee structureel voor een deel te vervallen. Bied als werkgever dan ook ruimte om ook tijdens thuiswerkdagen te bewegen zo bepleit Noor Willemsen, Specialist beweegstimulering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Het netto vakantiegeld valt voor de meeste werknemers een paar euro's hoger uit vergeleken met vorig jaar als gevolg van de iets lagere belastingtarieven. Verdien je modaal dan ontvang je in 2022 vier euro meer aan vakantiegeld dan in 2021. Twee keer modaal ontvangt acht euro meer. Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon van € 1.725 bruto per maand, krijgen dit jaar iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021.