HRM kan alleen maar effectief zijn als het de realisatie van de organisatiedoelen optimaal ondersteunt. HRM moet dus passend zijn bij de aard, cultuur en processen van de organisatie en dus is het van belang te starten bij de organisatie. De kernvraag hierbij is: wat is onze organisatie? Waarin zijn we onderscheidend en wat zijn onze kernkwaliteiten (core capabilities)? En welke ambities heeft de organisatie hierin? Beantwoording van die vragen leidt tot de vaststelling wat de kern van de bijdrage van HRM is.
Investeringen in duurzame inzetbaarheid motiveren werknemers vanaf 55 jaar om langer aan het werk te blijven en pensionering uit te stellen. Een ontslagbelasting en aannamesubsidie zouden hierbij kunnen helpen zo staat te lezen in de CPB Policy Brief 2013/02 ‘Ouderen aan het werk’.
De quotumregeling waarmee staatssecretaris Jetta Klijnsma mensen met een beperking aan betaald werk wil helpen, roept stevige reacties op. Werkgeversorganisaties zijn tegen, kennisinstituten twijfelen aan het effect. Bedrijven zoals ABN AMRO zoeken inmiddels zelf al naar wegen om arbeidsgehandicapten een plek in de organisatie te bieden.
Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe te handelen bij overgewicht. Moeten we werknemers stimuleren of sanctioneren? In dit artikel enkele ervaringen uit de praktijk.
In 2022 bestrijden werknemers elkaar in Idols-competities om zo de hoogste bonussen in de wacht te slepen. Werknemers die op hun beurt door de HR-afdeling via neurologische hersenscans op aanleg zijn geselecteerd. Toekomstmuziek of slechts het verlengde van trends die in 2012 al zijn te signaleren?
In de Nederlandse management- en HR-praktijk wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diagnostische instrumenten om persoonlijkheidsprofielen, gedragsstijlen en managementvoorkeuren van leidinggevenden in de organisatie te bepalen. Een breed scala aan mogelijkheden staat de personeelsmanager ter beschikking die op zoek is naar een geschikt instrument om zijn managementpopulatie in kaart te brengen. Wat hij of zij daarbij moet kiezen, is echter niet altijd even helder, duidelijk en transparant. Welk instrument is het meest geschikt en voor welke doeleinden? Wat is praktisch en methodologisch haalbaar? En wat levert het op?
Grote bedrijven hebben of krijgen een inzetbaarheidprobleem. Er gaan mensen met pensioen en daar komen te weinig anderen voor in de plaats. HR-professionals van het kennisnetwerk HRM Grote Bedrijven - onder andere van Heineken, Wageningen UR en Eneco - zoeken de oplossing in duurzame inzetbaarheid als strategisch managementthema.
De aansluiting van de jongste generatie HRM’ers op de beroepspraktijk wringt. Voor de ene functie zijn zij te goed, voor de andere schieten zij tekort. Volgens recent onderzoek missen zij zelfs elementaire competenties. Is het werkelijk zo slecht gesteld met de nieuwe generatie?
In de Wet op de loonbelasting (Wet LB) is een aantal uitzonderingen opgenomen, waardoor bijvoorbeeld thuiswerkers in de meeste gevallen vanzelf als werknemer worden aangemerkt. Er bestaat binnen de Wet LB ook een regeling waardoor iemand die arbeid verricht en een beloning ontvangt vrijwillig als werknemer kan worden aangemerkt, de zogenoemde opting-in-regeling. Er is dan sprake van een facultatieve dienstbetrekking.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Voor grote bedrijven wachten ingrijpende veranderingen maar ook uitdagingen. “Als je het goed doet, word je beloond.”