In de Nederlandse management- en HR-praktijk wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diagnostische instrumenten om persoonlijkheidsprofielen, gedragsstijlen en managementvoorkeuren van leidinggevenden in de organisatie te bepalen. Een breed scala aan mogelijkheden staat de personeelsmanager ter beschikking die op zoek is naar een geschikt instrument om zijn managementpopulatie in kaart te brengen. Wat hij of zij daarbij moet kiezen, is echter niet altijd even helder, duidelijk en transparant. Welk instrument is het meest geschikt en voor welke doeleinden? Wat is praktisch en methodologisch haalbaar? En wat levert het op?
Grote bedrijven hebben of krijgen een inzetbaarheidprobleem. Er gaan mensen met pensioen en daar komen te weinig anderen voor in de plaats. HR-professionals van het kennisnetwerk HRM Grote Bedrijven - onder andere van Heineken, Wageningen UR en Eneco - zoeken de oplossing in duurzame inzetbaarheid als strategisch managementthema.
De aansluiting van de jongste generatie HRM’ers op de beroepspraktijk wringt. Voor de ene functie zijn zij te goed, voor de andere schieten zij tekort. Volgens recent onderzoek missen zij zelfs elementaire competenties. Is het werkelijk zo slecht gesteld met de nieuwe generatie?
In de Wet op de loonbelasting (Wet LB) is een aantal uitzonderingen opgenomen, waardoor bijvoorbeeld thuiswerkers in de meeste gevallen vanzelf als werknemer worden aangemerkt. Er bestaat binnen de Wet LB ook een regeling waardoor iemand die arbeid verricht en een beloning ontvangt vrijwillig als werknemer kan worden aangemerkt, de zogenoemde opting-in-regeling. Er is dan sprake van een facultatieve dienstbetrekking.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Voor grote bedrijven wachten ingrijpende veranderingen maar ook uitdagingen. “Als je het goed doet, word je beloond.”
Nu er een akkoord is tussen de sociale partners over doorwerken na het 65e jaar, zal een nieuw kabinet zich gaan buigen over deze kwestie. Doorwerken na het 65e jaar is overigens nu al mogelijk, maar daar zitten wel haken en ogen aan.
Volgens Maurits Derksen, Directeur HRM bij Alliander, moeten organisaties niet te afwachtend zijn op de arbeidsmarkt maar moeten zij juist terug de keten in, naar het onderwijsveld. Door samen met onderwijsinstellingen praktijkgerichte werk-leervormen te ontwikkelen kun je mensen al op jonge leeftijd kennis laten maken met je organisatie.
Veel werkgevers hebben behoefte aan een flexibel personeelsbestand. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan daarbij een nuttig instrument zijn.
Wat is het geheim van de populairste werkgevers van Nederland? Hun maatschappelijke betrokkenheid, blijkt uit grootschalig onderzoek van Effectory. Ook in tijden van crisis, want het kan heel klein beginnen.
Hoewel veel HR-afdelingen de beschikking hebben over een e-HRMsysteem, wordt er vaak nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden, zo blijkt uit onderzoek. Zonde, want er is veel tijd en geld mee te besparen. Wat zijn nu de voordelen en hoe maakt u de tijdwinst hard?