Een vonnis van de Hoge Raad dat bepaalt dat elke werkoproep binnen een 0-urencontract tenminste 3 uurlonen moet opleveren kan wel eens betekenen dat de oproepkracht niet langer een goedkope oplossing is, maar zelfs een hele dure aldus juristen van CNV Vakmensen.
De werkneemster is in de functie van taxichauffeur werkzaam bij een taxibedrijf. Naast het brengen naar en halen van school van kinderen, wordt de werkneemster ook op wisselende tijdstippen opgeroepen voor andere ritten. De werkneemster stelt met verwijzing naar de wet dat zij voor iedere rit minimaal 3 uur loon moet ontvangen, ook al duurde de rit korter.
Om de arbeidsmarkt nieuwe impulsen te geven, heeft Tempo-Team een manifest opgesteld. Naast een analyse waar de uitdagingen precies zitten, worden met tien veerkrachtversnellers de problemen te lijf gegaan. Meer veerkracht is immers de oplossing, vindt Tempo-Team. “Het is tijd de bakens te verzetten.”
“De sociale zekerheid moet flexibeler worden, en HRM-managers moeten over de grenzen van hun eigen bedrijf of organisatie heen gaan kijken.” Dat zegt Ton Korver bij zijn afscheid als lector HRM aan De Haagse Hogeschool.
Hoe ondersteun je de organisatie bij het maken van een efficiencyslag? Wat is hier de rol voor HR? Drie deskundigen geven antwoord.
Hoeveel loon moet een werkgever betalen aan een zieke medewerker die voor een paar uur per dag in staat is weer te werken, maar dit weigert?
De relatie tussen payrollbedrijf Stichting Dienstverlening Welzijn Enschede ('SDWE') en de werknemer kon niet als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd kon worden. Dit ondanks het feit dat de werknemer een arbeidsovereenkomst had met SDWE en niet met het bedrijf, de gemeente Enschede, waar hij werkzaamheden verrichtte.
Eén op de drie werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft meer kennis en vaardigheden dan ze nodig hebben voor hun werk zo laat het onderzoek ‘Kwalificatieveroudering in Nederland, aard en omvang, oorzaken en gevolgen’ van TNO zien. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2010, 2011 en 2012 van TNO en het CBS blijkt dat dit verschijnsel hardnekkig is. Dat impliceert dat er in het beschikbare Nederlandse arbeidsaanbod wellicht meer zit dan er tot nu toe door werkgevers uitgehaald wordt aldus de onderzoekers.
Iets meer dan de helft van de beroepsbevolking is latent werkzoekend. Zij oriënteren zich vooral via printmedia. 14 procent is actief werkzoekend en doet dit vooral via internet zo blijkt uit de resultaten van het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt 2013.
Rechters zijn scherper, gaan oordelen over trucs waarmee werkgevers in personeelscontracten het arbeidsrecht proberen te omzeilen, zo staat in dagblad Trouw te lezen.