Ministers Dijkgraaf (OCW) en Van Gennip (SZW) komen met voorstellen voor de cultuurverandering die noodzakelijk is om de problematiek van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de samenleving aan te pakken. Met een nationaal actieplan willen zij versteviging van wet- en regelgeving, gerichte acties en een maatschappelijk gesprek over normen hoe we op een prettige en respectvolle manier met elkaar omgaan.
Gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat werkgevers hun medewerkers weten te behouden en voorkomen dat mensen uitvallen, maar ook dat zij kansen benutten om mensen die nu geen baan hebben aan het werk te helpen. Daarbij is meer nodig is dan goede betaling en arbeidsvoorwaarden. Verlagen van werkdruk, aanbieden van scholing en trainingen, bieden van kansen voor mensen met een arbeidsbeperking en mogelijk maken van thuiswerken zijn voorbeelden van het beter benutten van het arbeidspotentieel in Nederland.
Vanaf 2024 betalen recruiters kandidaten om hun cv of een profiel te bekijken. In de VS en Canada gebeurt dit al en ook in Nederland gaat dit de realiteit worden.
Ruim een derde van de HR-professionals in Nederland (37%) vreest dat medewerkers binnen hun organisatie de huidige werkdruk niet meer aan kunnen. Dit terwijl het zorgen voor een aanvaardbare werkdruk binnen de organisatie als geheel door ruim een kwart van de HR-professionals (28%) als één van de grootste uitdagingen wordt gezien.
Op de arbeidsmarkt wordt record na record gebroken. 1 op de 5 personen is van werkgever gewisseld in de afgelopen 12 maanden (1,8 miljoen mensen in totaliteit), nog nooit zijn zoveel mensen benaderd voor een nieuwe baan het afgelopen kwartaal (37,9%) en de verwachte gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan is nog nooit zo laag geweest (3,4 maanden). Ook de arbeidsmarktactiviteit is historisch laag en dat alles gecombineerd met een record aantal vacatures resulteert in een record aan schaarste.
Extra druk op HR om de stijgende kosten levensonderhoud het hoofd te bieden. Top 3 redenen om werkgever te verlaten zijn salaris, gebrek aan groeimogelijkheden en bedrijfscultuur. 32% zegt niet het gevoel te hebben dat hun werkgever zich bekommert om mentale gezondheid en welzijn van werknemers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van employee experience platform Culture Amp onder 1.002 fulltime werknemers in Nederland. Het onderzoek legt de uitdagingen bloot waarmee HR-professionals te maken hebben op het gebied van werknemersbetrokkenheid en ontwikkeling op de langere termijn.
Organisaties vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar tegelijkertijd hebben veel bedrijven moeite om duurzaamheidsmaatregelen effectief in hun bedrijfsstrategie te implementeren, zo blijkt uit een onderzoek van SAP Concur onder 700 zakelijke beslissers in heel Europa. Het onderzoek wijst uit dat maar liefst vier op de vijf (81%) zegt dat hun bedrijf ofwel veel waarde hecht aan het hebben van positieve impact, maar het moeilijk vindt om duurzaamheid in de praktijk te brengen, ofwel gewoon niet zeker weet hoe ze de noodzakelijke veranderingen moeten doorvoeren. Deze uitdaging wordt nog vergroot door het meespelen van andere belangen en door een gebrek aan ondersteunende tools.
Bijna één op de drie werkenden (32%) heeft hun baan opgezegd voordat zij hun arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever tekenden. Ook bij functieveranderingen binnen hetzelfde bedrijf gebeurt dit regelmatig: 33 procent begon aan de nieuwe functie zonder een nieuw contract te tekenen. Per 1 augustus mag dit niet meer.
De jury van de CHRO of the Year Award is van start gegaan om tijdens CHRO Day 2022 in november de meest impactvolle CHRO van 2022 bekend te maken. Kandidaten kunnen vanaf nu aangemeld worden. CHRO’s die hun rol dit jaar op excellente en toonaangevende manier hebben ingevuld komen in aanmerking voor deze prestigieuze award.
Om de arbeidsmarktkrapte aan te pakken, zet het kabinet in op het verminderen van de vraag naar arbeid, het vergroten van het arbeidsaanbod en het verbeteren van de match tussen vraag naar en aanbod van arbeid. De aanpak bestaat uit zes acties voor de overheid. Daarnaast roept het kabinet – samen met sociale partners en (onderwijs)organisaties –werkgevers op om aanvullende acties te ondernemen.