80 procent van de werkende mantelzorgers ervaart in zekere mate knelpunten bij het combineren van arbeid en zorgtaken. Bijna de helft van het aantal werkende mantelzorgers geeft ook aan niet bekend te zijn met de wettelijke verlofregelingen. En 90 procent van de werkende mantelzorgers ervaart geen proactieve houding van hun werkgever ten aanzien van het bespreken van hun mantelzorgtaken zo blijkt uit een enquête van CNV Dienstenbond.
Werknemers kunnen op korte termijn niet of nauwelijks hun ambities waarmaken binnen het bedrijf zo verwacht 74 procent van de werkgevers. Werknemers zelf zijn iets positiever: 30 procent schat zijn kansen op het waarmaken van ambities op korte termijn goed in. Dit blijkt uit onderzoek van ISBW Opleiding & Training onder 363 werknemers en 151 werkgevers.
Nederlandse vrouwen verdienen in iedere beroepsgroep gemiddeld minder loon dan mannen. In sommige beroepen loopt de loonkloof op tot meer dan 18 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en de arbeidsmarkt in Nederland.
Van de huidige pensioencontracten is zo’n 40 procent per 1 januari 2014 bovenmatig. Dit blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt. Werkgevers die hun regelingen niet aanpassen aan de gewijzigde wet- en regelgeving rond pensioenen, lopen het risico dat er meer pensioen wordt opgebouwd dan fiscaal is toegestaan.
Op 1 januari 2013 is de Wet Normering Topinkomens (WNT) in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat met een bestuurder die valt onder de WNT geen hogere ontslagvergoeding dan € 75.000,- mag worden afgesproken. De rechter is bij de vaststelling van een vergoeding niet gehouden aan de hoogte van dit bedrag. In deze uitspraak wordt duidelijk dat de rechter bij het vaststellen van de vergoeding echter wel rekening houdt met de WNT. TipOntslagrecht en ontslagvergoedingHet stof van de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) is neergedaald en de eerste uitspraken van de rechter zijn een feit. Hoe pakt deze ingrijpende wijziging van het Nederlandse arbeidsrecht in de praktijk uit? Hoe verhouden de ontslagkosten van de transitie- vergoeding zich tot die van de voormalige kantonrechtersformule? En wat betekent de WWZ specifiek voor het ontslag van flexwerkers?Aangeboden door
Talentontplooiing vraagt om ruimte, feedback, dialoog en perspectief. Ingrediënten die aansluiten bij de verschuiving naar een netwerksamenleving, aldus HR Business Coach Maaike Huisman. Een van de randvoorwaarden is daarbij faciliterend leiderschap. Zij ziet daarbij een rol weggelegd voor HR. Bij Finext zijn ze zelfs zover dat er helemaal geen leider is. HR is verweven in de teams aldus Wim Heuvelman, medeoprichter van Finext.
Werkgevers die eigen risico dragen voor de Ziektewetuitkering van hun werknemers en zelf verantwoordelijk zijn om de uitkering te berekenen, krijgen de tijdelijke mogelijkheid om voor maximaal drie maanden de berekening kosteloos over te laten aan het UWV.
Het kabinetsvoornemen om de Witteveenkader te beperken moet een kleine 2 miljard euro belastinginkomsten opbrengen. Omdat dit naar voren halen van de belastingopbrengsten een verlies van bijna een kwart van de pensioenopbouw voor alle werkende Nederlanders betekent, blijkt hiertegen veel weerstand te bestaan bij de sociale partners en bij de politiek. Ook de Samenwerkende Ondernemingsraden roepen op deze maatregel niet om te zetten in wetgeving. Om de benodigde opbrengst toch te realiseren bieden zij een alternatief.
Organisaties met een goed lopende performance cyclus hebben aantoonbaar een sterkere omzetgroei, zijn winstgevender en kennen een grotere klant- en medewerkertevredenheid dan organisaties zonder een efficiënte performance cyclus. Toch staat de performance cyclus in Nederland nog in de kinderschoenen aldus Gert Jan Voortman, Arbeid- en Organisatiepsycholoog en Directeur van HR-specialist Artemis Laren.
Nederlandse werknemers zijn in Europa het slechts af als het gaat om door de overheid gegarandeerde vakantiedagen (20). Hun Franse collega’s zijn met 30 wettelijke vakantiedagen het best af. Dat blijkt volgens De NRC uit het onderzoek No Vacation Nation. In het onderzoek zijn de door de overheid gegarandeerde vakantiedagen van 21 landen vergeleken.