Het aantal werknemers dat het afgelopen jaar een arbeidsongeval heeft gehad, is iets gestegen: van 6,5 naar 6,7 procent (+0,2 procent) zo tonen cijfers van TNO en CBS aan. Per 100.000 werknemers vonden vorig jaar 12.800 arbeidsongevallen plaats (2011: 11.800). Lichamelijk geweld van klanten steeg van 5,9 procent in 2011 naar 6,4 procent in 2012.
IT-detacheerder Eliantie keert het vakantiegeld aan zijn personeel komende maand uit in Bitcoins zo meldt de Automatiseringsgids. Sinds 2010 is de detacheerder bezig met het ‘minen’ van Bitcoins. Inmiddels heeft het bedrijf een grote buffer om het vakantiegeld mee uit te keren.
Technisch dienstverlener Imtech heeft eerder een reorganisatie aangekondigd. Nu gaat het bedrijf ook proberen om bonussen terug te halen bij oud-bestuurders zo meldt de NOS.
Een vordering van een werkneemster tot betaling van de resultaatafhankelijk eindejaarsuitkering over het jaar 2008 is vier jaar na dato alsnog toegewezen door de kantonrechter in Utrecht. De werkgever had het destijds uitgesteld in verband met de economische recessie.
Minister Opstelten heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten te willen onderzoeken hoe de leeftijdsopbouw binnen de Nationale Politie evenwichtiger kan worden. Dit naar aanleiding van het jaarverslag van de Nederlandse Politie. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd is gestegen naar 41,7 jaar.
Het aandeel werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is toegenomen van 12 procent (2001) tot 16 procent (2012) van de werkzame beroepsbevolking. De toename komt vooral door het hogere aandeel werknemers met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast dienstverband en oproepkrachten. Het aandeel zelfstandigen zonder personeel is toegenomen van 7 procent naar 10 procent van de werkzame beroepsbevolking. Dit blijkt uit de publicatie Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op flexibilisering, een uitgave van het CBS en TNO.
Impact is steeds waar het om draait. Meestal zijn het juist de HR-verantwoordelijken die zich bewust zijn van wat er anders en beter kan. Ze zien vaak als eerste problemen als onvrede, verzuim, de eigen aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en vertrekkend talent. Alleen voelen ze zich nu nog vaak een roepende in de woestijn aldus Guido Heezen mede-oprichter van Effectory en initiatiefnemer van Beste Werkgevers.
Als een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog vakantieaanspraken heeft komt deze het recht toe op uitkering van deze vakantieaanspraken in geld.1 Zo nu en dan komt het voor dat werknemers hun arbeidsovereenkomst opzeggen terwijl zij op dat moment meer vakantiedagen hebben opgenomen dan zij tot dat moment hadden opgebouwd. Het is dan de vraag of de werkgever deze vakantiedagen mag verrekenen.
De ambtenaren in IJsselstein hebben jarenlang meer vrije dagen gekregen dan het aantal vakantiedagen waar zij recht op hadden. Mogen deze verrekend worden? Of de werknemer had moeten of kunnen weten dat hij te veel vakantiedagen ontving, en of hij gehouden was om hiervan melding te maken, speelt hierbij een rol.
Niet-financiële beloningscomponenten, en dan vooral de uitdaging in het werk, spelen een veel belangrijkere rol voor de motivatie van medewerkers dan de financiële componenten zoals salaris en bonus zo blijkt uit onderzoek van Vlerick Business School onder 1.300 Nederlanders in loondienst. Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat ook de intentie om de huidige baan te verlaten het meest wordt beïnvloed door niet-financiële aspecten van de baan, zoals trots zijn op de huidige werkgever, mogelijkheden om verder te ontwikkelen en betrokken worden in besluitvorming.