De overheid en werkgevers moeten nog actiever worden, maar werknemers zelf spelen een sleutelrol in de noodzakelijke actie tegen concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt. Het aannemen van werk onder niveau, onder slechte arbeidsvoorwaarden of zelfs via illegale constructies is in de huidige arbeidsmarkt begrijpelijk, maar ondermijnt de hoogwaardige kenniseconomie waar Nederland en Europa naar streven. Dat betoogt hoogleraar arbeidsrecht Mijke Houwerzijl in haar inaugurele rede aan Tilburg University.
De rechtspositie van werknemers verandert niet als hun bedrijf hen onderbrengt bij een (andere) payrollonderneming. Zij blijven hun werk feitelijk uitvoeren bij dezelfde werkgever en behouden dus hun rechten. De rechtbank in Den Haag heeft dit bepaald in een zaak die aangespannen was tegen een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.
Het Sociaal Akkoord zorgt ervoor dat 125.000 mensen met een arbeidsbeperking de komende jaren bij een reguliere werkgever worden geplaatst. Er komen 100.000 extra gegarandeerde banen in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW toont zich tevreden met de garantstelling voor de extra banen in het sociaal akkoord.
Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma laat iedereen met een Wajong-uitkering de komende jaren herkeuren. Alleen jongeren die blijvend niet kunnen werken mogen de uitkering voor jong-gehandicapten behouden. Wie wel kan werken valt onder de Participatiewet waar werkgevers arbeidsplaatsen voor beschikbaar moeten stellen.
Bij de belastingdienst zijn circa 10.000 bezwaarschriften tegen de crisisheffing ingediend. Om de bulk aan bezwaarschriften snel te kunnen behandelen heeft de fiscus een speciaal adres ingesteld.
De werknemer is werkzaam als hulpmonteur rolluiken-zonwering. De werkgever spreekt zijn ongenoegen uit over verkeerd uitgevoerde werkzaamheden. De werknemer reageert daarop met “dik varken, schreeuw niet zo”. Deze uitspraak is voor de werkgever onacceptabel waarop de werknemer op staande voet wordt ontslagen.
Één op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven kanker, waarvan 40 procent bij diagnose tussen de 5 tot 64 jaar is. Daarmee is de kans dat bedrijven op de werkvloer met kanker worden geconfronteerd aanzienlijk. Reden voor KWF Kankerbestrijding om de ‘Bewuste Werkvloer’ te lanceren, een programma waarmee werkgevers het onderwerp kanker binnen hun bedrijf bespreekbaar kunnen maken.
Nederland gaat de samenwerking met Roemenië en Bulgarije versterken om schijnconstructies en malafide werkgevers aan te pakken en daarmee uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Beide landen zijn sinds 2007 lid van de EU. Vanaf 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland aan het werk.
Het totale stuwmeer van vakantiedagen is in twee jaar opgelopen tot 16 miljard euro. Gemiddeld hebben de werknemers een overschot van 16 dagen. Bedrijven die het als een probleem ervaren hebben gemiddeld 21 dagen overschot. Zonder probleem is dat gemiddeld 9 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. In 2011 vertegenwoordigde het vakantiedagenstuwmeer nog 15 miljard euro.
Flexibel werken is de beste manier om de dagelijkse productiviteit op te krikken, blijkt uit onderzoek van het Britse wervingsbureau Ortus onder 600 HR-professionals bij ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk.