‘Job crafting’, oftewel de kleine aanpassingen die werknemers zelf maken aan hun werk, is een belangrijke methode tijdens organisatieverandering. Dat is de belangrijkste bevinding van Paraskevas Petrou in zijn proefschrift voor Universiteit Utrecht waarin hij onderzocht wat werknemers zelf kunnen doen om organisatieveranderingen te ‘overleven’.
Google’s 20-procent regel waarbij werknemers 1 dag in de week aan eigen projecten kunnen werken bestaat zo goed als niet meer. Dit zeggen (voormalige) werknemers zo meldt de Amerikaanse site Quartz.
De onderlinge concurrentie tussen collega’s op de werkvloer neemt toe. Volgens één op de drie werknemers zijn de verhoudingen dit jaar meer gespannen in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse werknemers in opdracht van Tempo-Team.
Voor de werkgever gaat de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) in 2014 omlaag. Dat blijkt uit de evaluatie Wet uniformering loonbegrip (WUL). De nieuwe tarieven voor 2014 worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.
Nederlandse werknemers kennen weinig taboes op de werkvloer. Onderwerpen als het salaris, uitkomsten van het beoordelingsgesprek en ongepast gedrag van een collega zijn allemaal gewoon bespreekbaar onder collega’s zo blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 1.000 respondenten naar de grenzen op de Nederlandse werkvloer. Het enige wat men niet deelt zijn hun slaapkamergeheimen, aldus de helft van de werknemers.
De EU moet de negatieve gevolgen van het vrije verkeer van werknemers gezamenlijk aanpakken, betogen Lodewijk Asscher en David Goodhart in een ingezonden brief in De Volkskrant.
De subsidieregeling voor de cofinanciering van sectorplannen om werkloosheid te bestrijden, wordt op 1 oktober a.s. opengesteld. Dat blijkt uit de regeling, die in de Staatscourant is gepubliceerd.
De initiatiefwet van CDA en Groenlinks ‘flexibel werken’ is klaar om in de Kamer te worden besproken. Het wetsvoorstel moet het makkelijker maken voor werknemers om werk en zorg te combineren.
De arbeidsparticipatie van 55-plussers neemt sterk toe en blijft in de komende jaren doorstijgen. Financiële prikkels en het hogere opleidingsniveau van deze groep werknemers zijn de belangrijkste factoren achter deze ontwikkeling zo staat te lezen in UWV Kennisverslag 2013-2.
AWVN wil het prepensioen afschaffen omdat de pensioenregelingen zelf al kostbaar genoeg zijn zo weet BNR.nl te melden. De vakbonden zijn samen met de werkgevers verantwoordelijk aldus de werkgeversvereniging.