Aannemers die werken met onderaannemers of inleners van personeel hebben te maken met keten- en inlenersaansprakelijkheid. Deze ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden deze aansprakelijkheid matigen door het gebruik van een G-rekening.
Slechts 20 procent van alle Europese werknemers praat open over wat zij verdienen. In Nederland ligt dit aantal iets hoger, 23 procent van de Nederlanders praat open over hun salaris. De overige 80 procent praat liever niet over hun salaris, vooral niet met de mensen die geen goede vrienden of familie zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden door StepStone onder 10.000 deelnemers in Europa.
Voor HR heeft het thema opleiding en ontwikkeling nog altijd de hoogste prioriteit, dit jaar en ook de komende twee jaar. Bij het management gaat de meeste aandacht uit naar kostenreductie, maar daar verwacht men dat in 2015 kwalititeitsverbetering bovenaan komt te staan. Dit blijkt uit het deze week verschenen onderzoeksrapport 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement' van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.
Hoewel de maatregelen uit de Miljoenennota al grotendeels voor Prinsjesdag waren uitgelekt, zetten we de belangrijkste punten op het gebied van werk en inkomen nog even op een rij.
Het aantal Nederlanders dat spijt heeft van een beroeps- of studiekeuze is ten opzichte van 2008 fors afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Werksite.nl onder 1670 respondenten. Waar vlak voor het uitbreken van de crisis nog 80 procent spijt had van zijn of haar beroepskeuze, is dat in 2013 nog 57 procent.
De Pensioenfederatie heeft een nieuw plan ingediend voor de invoering van een nieuw pensioenstelsel. Het plan is een reactie op de plannen van staatssecretaris Klijnsma, die zij recentelijk de Pensioenfederatie heeft gepresenteerd. De organisatie dringt met haar plan op het kabinet aan af te zien van de invoering van twee verschillende systemen.
Nog maar amper hersteld van de oproep door Yahoo-CEO Marissa Mayer om thuiswerken aan banden te leggen aangezien het slecht is voor het moreel van haar medewerkers, lijkt de volgende aanslag door de toepassing van ‘scrum’ op projecten haar effect op Het Nieuwe Werken niet te gaan missen.
De komst van de Participatiewet in 2015 heeft als doel om 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Om werkgevers goed inzicht te bieden heeft het collectief Wijzijndeoplossing.nl als eerste een landelijk platform opgezet waarin de mogelijkheden van deze groep in kaart worden gebracht.
Door de crisis zitten veel bedrijven in financieel zwaar weer, wat gevolgen heeft voor de salarishuishouding. Het tekort aan geldelijke beloning proberen veel werkgevers te compenseren door het aanbieden van exotische secundaire arbeidsvoorwaarden. Medewerkers begrijpen weliswaar vaak wel dat een loonsverhoging niet mogelijk is, maar hebben wel behoefte aan een vorm van waardering.
Organisaties met lagere investeringen op het terrein van HR worden vaker gekenmerkt door een hoger ziekteverzuim en personeelsverloop. Hoewel zeker in tijden van crisis een efficiënte HR-afdeling wenselijk is, kan dit zijn doel voorbij schieten en leiden tot aanzienlijk hogere kosten voor de organisatie, zo blijkt uit het onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ van organisatieadviesbureau Berenschot en HR Strategie.