Afgelopen vrijdag sloten het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over de begroting van 2014.
“Flexibele arbeid is binnen tien jaar de norm in Nederland.” Dat zegt algemeen directeur Raymond Wijnands van de Poel Nederland. De verschuiving die Wijnands signaleert gaat snel; niet alleen ziet hij steeds meer flexibele arbeid op hogere managementfuncties, ook verandert onmiskenbaar de verhouding vast/flex in meer traditionele sectoren als overheid en finance.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een (eerste) nota van wijziging ingediend bij de wetsvoorstellen Belastingplan 2014 en Overige Fiscale maatregelen 2014. De wijzigingen betreffen onder meer een lagere bijtelling voor volledig elektrische auto’s en aan voor werkgevers een gedeeltelijke teruggaaf basispremie AOF (Arbeidsongeschiktheidsfonds).
70 procent van de Nederlandse managers geeft aan dat HR niet of slechts bij onderdelen van leantrajecten betrokken is. Ook zijn de meningen verdeeld over de rol die HR zou moeten spelen. Dit terwijl het falen van lean in 1 op de 3 gevallen wordt toegeschreven aan een gebrek aan aandacht voor het menselijke aspect van lean. Zo constateert ISBW Opleiding & Training op basis van haar onderzoek naar de status van lean in Nederlandse organisaties onder 228 managers in het Nederlandse bedrijfsleven.
Het komt herhaaldelijk voor dat werknemers niet direct akkoord gaan met een verlaging van salaris/loon als de werkgever zegt dat het niet goed gaat met het bedrijf. Wat kunt u doen om een ‘nee’ tegen loonsverlaging zoveel mogelijk te voorkomen?
Ruim 40 procent van de werknemers is onzeker over de toekomst van zijn baan. Ook werkt bijna 50 procent zeer geregeld onder hoge tijdsdruk. Dit blijkt uit de Gewoon Goed Werk Meter, een permanent onderzoek van FNV Bondgenoten waaraan tot nu toe ruim 13.000 mensen hebben meegedaan.
Werknemers ouder dan 55 jaar kunnen in het kader van de Regeling voor vervroegd uittreden (RVU) in overleg met u hun opgespaarde verlofuren opnemen voorafgaand aan hun AOW-gerechtigde leeftijd. Wees alert en let op de addertjes onder het gras.
De werkgelegenheid in Nederland kan betrekkelijk eenvoudig omhoog. Met het invoeren van een systeem van dienstencheques, zoals gebruikt in België, zouden binnen korte tijd tot 125.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd voor laag en midden geschoolden. Daarnaast zorgt dit systeem voor een verschuiving van ‘zwart’ naar wit voor een totaal van 228.000 banen.
Ongeveer 720.000 mensen in Nederland hebben schulden. Dat zijn niet alleen mensen die geen baan meer hebben, want vier op de vijf organisaties worden momenteel geconfronteerd met medewerkers die hun financiële zaken privé niet op orde hebben. Door extra informatie toe te voegen aan de digitale loonstrook kan de werknemer een beter overzicht krijgen van zijn financiën.
Van de site hoelangwerkloos.nl valt af te lezen dat rechters er steeds vaker gebruik van maken. De uitkomst van hoelangwerkloos.nl wordt steeds vaker door kantonrechters gebruikt om de schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag vast te stellen.