Vacatures worden niet ingevuld terwijl er wel geschikte mensen voor zijn. Alleen zitten die potentiële kandidaten vast in hun andere baan, en kunnen ze moeilijk overstappen. Dat kan beter volgens de inspiratiegids Goed op weg - Inspirerende routeplanner voor een soepele van-werk-naar-werktransitie - 7 Praktijkvoorbeelden.
Het ziekteverzuim stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Teveel stress met ziekteverzuim als gevolg is een groot probleem, aldus NN Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – Amsterdam UMC. "Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever."
Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salaris. Voor sommige beroepen lijkt dit niet nodig te zijn, zo staat in bijna alle vacatures voor software engineers salarisinformatie. Maar in vacatures voor andere type beroepen is dit veel minder, zo laat onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers door vacaturesite Indeed zien. Dit terwijl partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Het is duidelijk dat ook 2022 weer een crisisjaar is. De gevolgen van de inflatie zullen tot ver in 2023 doorwerken en mogelijk zelfs verder toenemen. Na de pandemie blijven onzekerheid en angst voor de toekomst bestaan en zijn HR-managers crisismanagers geworden, die permanent een multi-strategisch scenario moeten managen. Meer dan ooit hebben ze een gevarieerd repertoire aan vaardigheden nodig.
Leiders die succesvol zijn, gaan vaak ten onder aan dat succes. De kans dat een leider ontspoort, kan wel worden beperkt aldus gedragspsychologen en leiderschapsexperts.
Het woon-verkeer neemt toe en dat vraagt om een mobiliteitsplan. Het wordt steeds drukker op de weg en het gevoel van verkeersveiligheid neemt af, blijkt uit een onderzoek van Interpolis. Echter, blijkt uit de Interpolis BedrijvenMonitor dat slechts een klein deel van de ondernemers een mobiliteitsplan heeft. En dat terwijl locatieonafhankelijk werken en het rijden in een bedrijfsauto een uitgelezen kans biedt om hier duidelijke afspraken over te maken.
In het derde kwartaal gaf 41,8% van de baanvinders aan dat ze direct een vast contract kregen (ten opzichte van 38,7% vorig kwartaal). Dat is bovendien een nieuw record sinds de metingen in 2015 zijn begonnen. Dit en meer blijkt uit Arbeidsmarkt in Cijfers van Intelligence Group.
83% van de werknemers heeft een autoregeling. Dit was in 2021 82% en is hiermee dus lichtjes gestegen. De tevredenheid over deze autoregeling is echter gedaald. 64% van de werknemers geeft aan tevreden te zijn over deze regeling. In 2021 was dit nog 68%. Dit en meer blijkt uit het mobiliteitsonderzoek van 2022 van Vereniging Zakelijke Rijders.
HR-professionals staan niet achter de huidige wet- en regelgeving op hun vakgebied. Ook blijkt dat veel van de actuele HR-regelingen überhaupt niet bekend zijn onder HR-professionals.
Een innovatieve CHRO, met een sterke visie die hij weet te vertalen naar een krachtige HR-strategie, en die met zijn gedrevenheid mensen goed weet te motiveren. Zo omschreef de jury Thomas Mulder van VodafoneZiggo, winnaar van de CHRO of the Year Award 2022.