Het beleid voor boeteoplegging op grond van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) is aangepast voor zelfstandigen met een bv. De maatregel voorkomt boeteoplegging aan een zelfstandige die zich via zijn eigen bv uitleent aan een derde, maar wiens bv niet bij de KvK staat geregistreerd als een onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt.
In verband met de invoering van de Wet werk en zekerheid op 1 juli 2015 doet u er verstandig aan vanaf nu extra aandacht aan dossiervorming te besteden. Komt u na die datum in de situatie dat u moet reorganiseren, dan is het belangrijk dat u kunt aantonen dat uw werknemer bovengemiddeld functioneert of over bijzonder potentieel beschikt.
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Participatiewet. Na een twee dagen durend debat stemden de fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP , CDA en Bontes voor de wet van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die tot doel heeft mensen met een beperking veel meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt met de sociale partners.
De uitzendbranche heeft moeilijke jaren achter de rug. Bij het uitbreken van de crisis nam de vraag naar uitzendkrachten aanvankelijk flink af, om vervolgens – door de aanhoudende onzekerheid – weer geleidelijk toe te nemen. Keren met het aantrekken van de economie de gouden tijden voor uitzendbureaus weer terug?
Voor bepaalde werknemers moeten herleidingsregels worden toegepast. Voor deze werknemers gelden namelijk andere percentages/bedragen voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen (loonheffing) dan in de witte en groene tabellen staan. De herleidingsregels voor 2014 zijn door de fiscus bekendgemaakt.
Iets meer dan de helft van de HR professionals (57 procent) voert actief dialoog met medewerkers, namens haar organisatie, over wat zij persoonlijk belangrijk vinden in hun werk. In de ideale situatie besteedt een op de drie HR-professionals daar 20 tot 40 procent van hun tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder 188 HR-professionals.
In vergelijking met de rest van Europa hebben Nederlandse bedrijven een strenge selectie aan de poort. Dit blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute onder meer dan 500 corporates in heel Europa. Nederlandse werkgevers maken bijvoorbeeld in de helft van de gevallen gebruikt van IQ-testen en rollenspellen, terwijl hier in de rest van Europa veel minder gebruik van wordt gemaakt.
Bijna twee derde van de werknemers in Nederland neemt geen maatregelen om langer door te kunnen werken én is dit voorlopig ook niet van plan. Uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?' blijkt dat werknemers na hun 65ste doorwerken op hetzelfde niveau. Voor een grote meerderheid zijn bijscholing, demotie of een lager salaris geen optie. Minder uren werken is voor 45 procent van de werknemers in Nederland wel bespreekbaar.
Voor opleidingsbedrijven is als overgang naar de Subsidieregeling Praktijkleren eenmalig een extra voorziening getroffen. Zij kunnen al na de eerste drie maanden in 2014 een aanvraag voor subsidie indienen voor de eerste 13 weken in 2014 gerealiseerde praktijkleerplaatsen.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat werkgevers vanaf 1 juli 2015 de mogelijkheid krijgen 10 procent van de werknemers die op grond van het afspiegelingsbeginsel voor ontslag in aanmerking komen, te behouden. Deze uitzondering geldt voor werknemers die bovengemiddeld functioneren.