In de afgelopen 5 jaar zijn de arbeidskosten in Nederland met 11,7 procent gestegen. Daarmee zit Nederland iets boven de gemiddelde stijging van 10,4 procent in de eurozonelanden.
Het ziekteverzuim in Nederland is in 2013 gedaald tot 3,9 procent. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds de start in 1996 van de huidige waarneming aldus het CBS. De horeca heeft het laagste verzuimpercentage. Verder geldt hoe groter het bedrijf, hoe hoger het ziekteverzuim.
Als er sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen waarbij het afspiegelingsbeginsel wordt toegepast, komen per 1 april a.s. AOW-gerechtigden het eerst in aanmerking voor ontslag.
Met ingang van 1 januari 2014 is het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) op enkele punten gewijzigd. Een van de wijzigingen heeft betrekking op de termijn voor incidentele arbeid. Die blijkt echter beperkend te werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt deze beperking zo spoedig mogelijk ongedaan. In de tussentijd blijft de oude regeling van voor 1 januari 2014 van kracht.
Het kantoor van Google is flink onderhanden genomen. Het is een zo duurzaam mogelijk kantoor geworden met eigenzinnige elementen als een vintage caravan om informeel in samen te komen, desk bikes om in vorm te blijven en een Febo-automatiek.
HR is niet klaar voor de belangrijkste uitdagingen waar bedrijven mee te maken krijgen, zoals leiderschap, retentie, engagement, talentmanagement en het ontwikkelen van de HR-functie. Dit blijkt uit het onderzoek Global Human Capital Trends 2014: Engaging the 21st-century workforce van Deloitte onder meer dan 2.500 CEO’s en HR-directeuren uit 90 landen.
De Eerste Kamer kan zich nog steeds niet vinden in het wetsvoorstel minimumloon en minimumvakantiebijslag in verband met het van toepassing verklaren van die wet op nader bepaalde overeenkomsten van opdracht. Er zijn bij Kamerleden nog onduidelijkheden en daarom is er op 4 maart j.l. niet tot stemming overgegaan.
Prestaties van publieke organisaties verbeteren door te investeren in medewerkers en lijnmanagers. Dit stelt bestuurskundige Brenda Vermeeren in haar proefschrift HRM implementatie en prestaties in de publieke sector dat zij op 28 maart 2014 l verdedigt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij baseert zich op onderzoek onder ruim 44.000 medewerkers en leidinggevenden uit de publieke sector.
Nadat een verkoopmedewerkster van de Hema een klant had geholpen en deze richting uitgang ging, schold de medewerkster haar uit voor ‘takkewijf’. Hoewel de betreffende klant dit niet had gehoord, konden de andere klanten in de rij dit waarschijnlijk wel horen. Hema diende daarop een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden.
Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie. De betrokken bedrijven verlengden allen het contract van hun werkneemster niet. Het College brengt de oordelen onder aandacht van minister Asscher in verband met zijn plannen rond de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.