De arbeidsmarkt blijft de komende jaren krap. Maar naar welke beroepen zal vooral vraag zijn? Het draait daarin om AI en purpose en dat levert een aantal interessante functies(benamingen) op.
In 2023 blijft de personeelsplanning onverminderd een hoofdpijndossier. De personeelskrapte leidt tot een hogere werkdruk bij ruim de helft van de werkgevers. Daar komen de zorgen nog bij over de stijgende energieprijzen en de kosten van grondstoffen. Ruim tachtig procent voorziet hier problemen door. Grote problemen zelfs voor de helft van de werkgevers.
Ook in 2023 staan organisaties weer voor uitdagingen zoals digitalisering, slimme HR-technologieën, het financieel welzijn van medewerkers en talentmanagement. Flexibiliteit is daarbij hét sleutelbegrip.
Ruim twee op de vijf HR-professionals verwachten dat het HR-budget gelijk blijft in 2023. Een derde verwacht dat het HR-budget groeit ten opzichte van dit jaar. Slecht 17% geeft aan dat het budget volgend jaar krimpt.
Ruim twee derde van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken.
De daling van het aantal arbeidsconflicten is omgeslagen in een stijging. De werkgever zit tegenwoordig in de hoek waar de klappen vallen. De nieuwssite NU.nl meldt dat deze trend bevestigd wordt door diverse rechtsbijstandsverzekeraars. Dat is een trendbreuk ten opzichte van afgelopen zomer. Tot de zomer daalde het aantal bekende arbeidsconflicten met bijna een kwart, zo tekende de Bedrijvenmonitor van Interpolis op.
Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor elektrische lease-auto's, kan dat? En hoe werkt dat? De Hoge Raad maakt het werkgevers wat makkelijker.
Dat het met name christelijke feestdagen zijn die vanuit de overheid bestempeld worden als officiële feestdag, stuit werkenden tegen de borst. Bijna een derde (31%) van de werknemers vindt dit achterhaald. Een nog groter percentage (37%) vindt dat de overheid naast christelijke feestdagen ook andere feestdagen moet erkennen als officiële feestdagen.
De wereld van werk is in transitie. Als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is het momenteel ‘hybride werken’ wat de klok slaat bij veel organisaties. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? In het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ brengt het Delftse kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) dat in kaart. “We zoeken daarvoor deelnemers, veel deelnemers”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel.
In het onlangs verschenen rapport ‘Ondernemen in tijden van structurele schaarste aan mensen' beschrijft ABN AMRO hoe bedrijven diverse activiteiten kunnen ondernemen om aantrekkelijker te worden voor talent.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling