Bijna de helft van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen. De top 3 ‘verleiders’ zijn een gratis lunch of diner op het werk, activiteiten met collega’s en werkgerelateerde trainingen zo bericht Binnenlands Bestuur.
Hoe schadelijk het schenden van privacy kan zijn voor een werkgever, werd deze maand duidelijk bij de rechter. Een zaak daar draaide om de bemoeienis van een groothandel uit Zoetermeer met persoonlijke beslommeringen van de financieel directeur. De schade: zestigduizend euro die de werkgever moest betalen aan deze werknemer.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, maar vaak blijft het een riskant avontuur voor een werknemer om een misstand te melden op het werk. Werkgevers hebben hun integriteitsbeleid vaak nog niet op orde, pakken interne meldingen niet altijd goed op en de communicatie daarover is vaak gebrekkig. Bovendien worden werknemers nog te vaak benadeeld vanwege hun melding. Dat is de conclusie die het Huis voor Klokkenluiders trekt in hun jaarverslag 2022.
Alle werkgevers moeten verplicht een vertrouwenspersoon aanstellen, tot de kleinste werkgever. GroenLinks wil hiervoor de Arbeidsomstandighedenwet aanpassen. Mogelijk blijft het hier niet bij. Het ministerie van SZW onderzoekt of het mogelijk is een gedragscode en een klachtenregeling verplicht te stellen.
Het aantal ritten in het woon-werkverkeer met de auto, fiets en ov in Nederland is ten opzichte van 2021 met ruim 7,5 miljoen per week gestegen. Voor korte ritten kiezen mensen steeds vaker de fiets. Maar ook het thuiswerken blijft populair. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
In het vierde kwartaal van 2022 werden 56 van elke duizend werkdagen gemist wegens ziekte. Dit is meer dan dezelfde periode in voorgaande jaren. In de meeste sectoren steeg het verzuim ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij de overheid de grootste stijging kende. Dat meldt het CBS.
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers laat mentale gezondheid onbesproken in gesprekken met leidinggevenden. Een kwart van de werknemers heeft namelijk het gevoel geen support te krijgen van de werkgever bij zijn of haar mentale problemen. Dit terwijl een vijfde van de Nederlandse werknemers aangeeft hiermee te kampen.
Het afgelopen half jaar deden meerdere bedrijven in het VK mee aan een omvangrijke proef met de vierdaagse werkweek. De vraag was of je 100% van het werk kunt doen, in 80% van de tijd, tegen 100% van het salaris. Het werd naar eigen zeggen een groot succes. Vrijwel alle bedrijven (92%) willen er na afloop van de proef mee doorgaan zo bericht het Financieele Dagblad.
De loonkloof in de EU tussen mannen en vrouwen wordt maar langzaam kleiner. In Nederland is de loonkloof volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nu 13,5 procent. In de hele EU 12,7 procent. De EU probeert via wetgeving een einde te maken aan de loonkloof. Deze maand stemt het Europees Parlement over een richtlijn hierover.
Werknemers lijken steeds meer last te hebben van mentale klachten. Dat stelt de AWVN op basis van een enquête onder de eigen leden. De werkgeversorganisatie raadt diverse maatregelen aan om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren.