De doorstroom van een flexibel naar een vast contract is tijdens de crisis sterk afgenomen. Dit geldt zowel voor werknemers met een flexcontract als voor werkzoekenden die vanuit de WW aan het werk gaan met een flexcontract.
Bedrijven proberen op grote schaal de nieuwe ontslagregels te ontlopen die op 1 juli ingaan in Nederland. Ze ontslaan uitzendkrachten om te voorkomen dat ze vanaf juli de wettelijke ontslagvergoeding moeten betalen zo meldt de Volkskrant.
Op 1 juli 2015 geldt een nieuwe ketenbepaling voor tijdelijke contracten. In de nieuwe situatie zijn maximaal drie contracten gedurende 24 maanden toegestaan. Als een tijdelijke kracht langer dan twee jaar werkt of een vierde contract krijgt binnen twee jaar, dan is hij automatische voor onbepaalde tijd in dienst. Afwijkingen in de ketenbepaling zijn mogelijk.
In 55 procent van de Nederlandse ondernemingen wordt actief aandacht besteed aan de mentale gezondheid van medewerkers. Een iets groter aantal – 60 procent – voert ook actief beleid op de fysieke gezondheid van de medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek dat de Arbo Unie deed onder Human Resource Managers naar het voorkomen van werkstress.
Honderden miljoenen euro’s investeerden organisaties decennia lang in business-software en personeelsinformatie. Deze groeiende schat aan waardevolle data, steeds vaker ook big data, benutten zij nu maar deels. Het boek ‘HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid’ beschrijft op toegankelijke wijze een gestructureerde aanpak die daar verandering in brengt.
Hoewel sinds 1 januari 2015 de toepassing van de werkkostenregeling (WKR) verplicht is, toont onderzoek van geschenkenbedrijf WishWish aan dat bijna 60 procent van de werkgevers in Nederland niet goed op de hoogte van de WKR is.
Om werkloosheid onder ouderen tegen t gaan moeten oudere werknemers een stap terug kun-nen doen en daarbij ook in salaris achteruit kunnen gaan. Dat en meer staat volgens het Finan-cieel Dagblad in een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA dat dinsdag-avond wordt gepresenteerd.
De bedrijfsgezondheidszorg is voor veel werkenden niet direct of met veel moeite toegankelijk. Veelal om economische redenen is deze zorg fors uitgekleed. Een ongewenste situatie die niet goed is voor de werknemers, werkgevers en de BV Nederland. Voor de groeiende groep zzp’ers is zelfs nog niets geregeld. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangegeven de sociale verzekeringen voor deze groep voorlopig niet te wijzigen.Wim Schimmel, CEO van Arbo Unie, roept de minister op om de bedrijfsgezondheidszorg echt toegankelijker te maken. Voor iedereen, en zeker ook voor zzp’ers.
Tegen pesten op de werkvloer is weinig preventie en voorlichting ontbreekt. Dit terwijl het de samenleving 2 tot 4 miljard euro per jaar kost en het veel leed veroorzaakt onder slachtoffers en hun omgeving. Dat constateren Stichting Pesten op de werkvloer, Stichting Stop Pesten Nu en Vrije Universiteit (VU), Adriba. Om die reden hebben zij de petitie Stop Pesten op het werk! Opgesteld.
De contractuele loonkosten zijn in het eerste kwartaal van 2015 met 0,4 procent gestegen. De geringe loonkostenstijging komt vooral door wijzigingen in werkgeverspremies, waaronder die voor pensioen en WW. De cao-loonstijging is in dit kwartaal 1,2 procent zo maakt het CBS bekend.