Ruim twee derde van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken.
De daling van het aantal arbeidsconflicten is omgeslagen in een stijging. De werkgever zit tegenwoordig in de hoek waar de klappen vallen. De nieuwssite NU.nl meldt dat deze trend bevestigd wordt door diverse rechtsbijstandsverzekeraars. Dat is een trendbreuk ten opzichte van afgelopen zomer. Tot de zomer daalde het aantal bekende arbeidsconflicten met bijna een kwart, zo tekende de Bedrijvenmonitor van Interpolis op.
Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor elektrische lease-auto's, kan dat? En hoe werkt dat? De Hoge Raad maakt het werkgevers wat makkelijker.
Dat het met name christelijke feestdagen zijn die vanuit de overheid bestempeld worden als officiële feestdag, stuit werkenden tegen de borst. Bijna een derde (31%) van de werknemers vindt dit achterhaald. Een nog groter percentage (37%) vindt dat de overheid naast christelijke feestdagen ook andere feestdagen moet erkennen als officiële feestdagen.
De wereld van werk is in transitie. Als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is het momenteel ‘hybride werken’ wat de klok slaat bij veel organisaties. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? In het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ brengt het Delftse kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) dat in kaart. “We zoeken daarvoor deelnemers, veel deelnemers”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel.
In het onlangs verschenen rapport ‘Ondernemen in tijden van structurele schaarste aan mensen' beschrijft ABN AMRO hoe bedrijven diverse activiteiten kunnen ondernemen om aantrekkelijker te worden voor talent.
Vacatures worden niet ingevuld terwijl er wel geschikte mensen voor zijn. Alleen zitten die potentiële kandidaten vast in hun andere baan, en kunnen ze moeilijk overstappen. Dat kan beter volgens de inspiratiegids Goed op weg - Inspirerende routeplanner voor een soepele van-werk-naar-werktransitie - 7 Praktijkvoorbeelden.
Het ziekteverzuim stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Teveel stress met ziekteverzuim als gevolg is een groot probleem, aldus NN Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – Amsterdam UMC. "Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever."
Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salaris. Voor sommige beroepen lijkt dit niet nodig te zijn, zo staat in bijna alle vacatures voor software engineers salarisinformatie. Maar in vacatures voor andere type beroepen is dit veel minder, zo laat onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers door vacaturesite Indeed zien. Dit terwijl partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Het is duidelijk dat ook 2022 weer een crisisjaar is. De gevolgen van de inflatie zullen tot ver in 2023 doorwerken en mogelijk zelfs verder toenemen. Na de pandemie blijven onzekerheid en angst voor de toekomst bestaan en zijn HR-managers crisismanagers geworden, die permanent een multi-strategisch scenario moeten managen. Meer dan ooit hebben ze een gevarieerd repertoire aan vaardigheden nodig.