Zoek niet langer. Vraag een gepensioneerde of hij of zij weer aan de slag wil en grote kans dat je er een goede arbeidskracht bij hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er ongeveer 200.000 mensen tussen de 65 en 80 jaar zijn die met de juiste prikkels weer in de richting van de arbeidsmarkt zijn te bewegen.
Een gezonde feedbackcultuur is cruciaal binnen organisaties. Traditionele feedbackprogramma’s slaan echter vaak de plank mis. Hoe zorg je dat je een feedbackcultuur ontwikkelt die wél effectief is? Jörgen Raymann en Victor Burger hebben zich gespecialiseerd in hoe je bouwt aan een effectieve feedbackcultuur binnen diverse en inclusieve organisaties. Ze vinden dat ons perspectief op feedback nodig aan vervanging toe is. In aflevering 81 van de HR Podcast vertellen ze wat daarvoor nodig is.
Werknemers hebben baat bij de inzet van apps voor duurzame inzetbaarheid. Dat concludeert Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit na uitgebreid onderzoek in de praktijk. Ze raadt HR dan ook aan om werknemers in de gelegenheid te stellen om apps te gebruiken. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’
Het kabinet gaat de arbeidsmarkt aanpakken op verschillende fronten, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Als iemand langere tijd hetzelfde werk doet, wordt een contract het uitgangspunt: het nulurencontract wordt verboden en oproepkrachten krijgen een vast aantal uren in de week. Ook worden de regels voor tijdelijke contracten strenger. Volgens de werkgeversorganisaties zet het kabinet met dit arbeidsmarktpakket ' in op het vaste contract als norm waarbij een eerste stap gezet wordt om de werkgeverslasten te verminderen.'
69 procent van de Nederlanders tussen 20 en 29 jaar beschouwt de gevolgen voor het klimaat van toekomstige werkgevers als een belangrijke factor bij het zoeken naar een baan. Voor 13 procent is de klimaatimpact zelfs een topprioriteit. Dit blijkt uit de Klimaatenquête 2022-2023 van de Europese Investeringsbank (EIB).
De uitspraak van de Hoge Raad, die oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren die werken met zzp'ers aan het denken zetten, aldus Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Verhulp werken veel zzp'ers, bijvoorbeeld in de kinderdagopvang of de zorg, namelijk ook als werknemer en niet als zelfstandige.
Mag je een medewerker ontslaan als die uitvalt door ziekte, om wat voor reden dan ook? De wet is duidelijk, het antwoord is nee. Maar wat als dit volgens de cao wel is toegestaan? Nog specifieker: als het gaat om een zieke uitzendkracht?
Vakbonden en ziekenhuizen hebben een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er onder meer in 2 jaar tot 15 procent salaris bij, meerdere vergoedingen (reiskosten, bereikbaarheidsdiensten) gaan omhoog, zorgmedewerkers krijgen het recht om onbereikbaar te zijn en meer regie op werktijden en stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting.
Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.
Ook in 2023 blijft de krappe arbeidsmarkt een heikel punt voor werkgevers: maar liefst twee derde ervaart veel moeite met het vervullen van vacatures. Hoe zorg je dat je hier tussenuit springt en de juiste kandidaat vindt? Ontdek 4 hacks om slimmer te werven tijdens het gratis webinar op 20 april!