Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse HR-managers verwacht dat de salarissen van hun medewerkers dit jaar stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half. Een opvallende trend is dat steeds meer bedrijven salarisverhogingen koppelen aan individuele prestaties.
Op verschillende plekken binnen ING worden toch, nog voor dat er gereorganiseerd wordt, flexkrachten met een lange staat van dienst op straat gezet en direct vervangen door nieuwe uitzendkrachten zo constateert CNV Dienstenbond.
Een groot deel van de Nederlandse medewerkers ervaart ergonomische klachten tijdens het werken, zoals pijn in de onderrug (43 procent), nekpijn (40 procent) en schouderpijn (35 procent). Deze klachten worden voornamelijk ervaren op de vaste thuiswerkplek (34 procent), gevolgd door de vaste werkplek op kantoor (31 procent) en de flexwerkplek op kantoor (25 procent).
AFP uit Apeldoorn, leidend in flexibele verpakkingen, veranderde de CAO om medewerkers duurzamer inzetbaar te houden. Extra vrije dagen voor oudere werknemers zijn vervangen door een Persoonlijk Inzetbaarheidsbudget.
Zeven Europese landen zetten zich in om op een eerlijke manier om te gaan met het detacheren van werknemers in Europa. Dat zijn naast Nederland: Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk. Eerder leek minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog alleen te staan in zijn roep om de detacheringsrichtlijn aan te passen. Vandaag stuurt de minister zijn ideeën voor een verandering van de richtlijn, ondertekend door de verschillende landen, aan Eurocommissaris Thyssen.
Begin 2015 is een deel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht gegaan. Per 1 juli treedt de tweede serie wijzigingen in werking. Voor werkgevers veranderen enkele zaken die van grote invloed kunnen zijn op het personeelsbeleid. We sommen de drie belangrijkste wijzigingen voor u op.
De jarenlange stijging van de pensioenpremies is geëindigd. In 2015 betalen werkgevers en werknemers minder pensioenpremies dan vorig jaar. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar de stand van zaken bij de Nederlandse pensioenfondsen. In 2014 bedroeg de gemiddelde premie van bedrijfstakfondsen 25,5 procent, in 2015 24,6. In 2011 was dat nog 23,0 procent.
Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten bekijkt wat er nodig is om medewerkers in verschillende levensfases gezond aan het werk te houden. Een werknemer van 65 kan een andere werkinvulling krijgen dan iemand van 40, zonder dat het een degradatie betekent.
Valutaschommelingen door economische en politieke onrust zorgen ervoor dat het totale kostenplaatje van expatpakketten flink kan toenemen. Amsterdam was altijd een van de duurdere steden maar is 30 plaatsen op de wereldwijde lijst van duurste steden gedaald. Dat blijkt uit het 21e Cost of Living onderzoek van HR-dienstverlener Mercer.
Ondanks de aantrekkende economie is er sprake van een steeds grotere mismatch op de arbeidsmarkt: het aantal vacatures stijgt bijna evenredig aan het aantal werklozen. Er is minder behoefte aan administratieve en productiegerelateerde krachten, terwijl de vraag naar IT-specialisten en technici stijgt. Niet alleen verschuift de vraag, ook groeit de behoefte aan hoger geschoold personeel.