Steeds meer bedrijven zijn met de mentale en fysieke gezondheid van werknemers bezig. Zo ook Medibank, een van de grootste zorgverzekeraars in Australië. Dit bedrijf is verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor dat naar eigen zeggen alle gezondheidsprincipes bevat die de verzekeraar zelf predikt. Zo heeft het diverse outdoor sportfaciliteiten, een moestuin en andere groene (werk)plekken.
De arbeidsvoorwaarden bij hightech chipmachinefabrikant ASML worden momenteel onder de loep genomen om te kijken waar verandering nodig is. Maar hoe zorg je enerzijds voor een samenhangende en overkoepelende visie op belonen en respecteer je als global player anderzijds de verschillen tussen lokale markten? Ralph Wildeman, sinds 1 januari 2015 Head of Global Compensation & Benefits bij ASML, over de grenzen van harmonisatie. “Het uitgangspunt is, dat geld geen issue moet zijn.”
Dat zegt Olav Wagenaar, jurist bestuursrecht bij DAS, bij BNR. Hij concludeert dit naar aanleiding van een uitspraak die de rechter onlangs deed.
Sinds 1 juli 2015 is de veelbesproken transitievergoeding uit de Wet werk en zekerheid (Wwz) een feit. De werkgever moet deze vergoeding fiscaal als loon uit vroegere dienstbetrekking behandelen. Transitiekosten en inzetbaarheidskosten zijn ook loon. Fiscaal gezien ligt dat toch wat genuanceerder.
HR in de lijn leggen is al jaren het pleidooi in veel organisaties. En dit moet dan weer leiden tot minder HR-bezetting, ofwel een hogere HR-fte-ratio. In de praktijk blijkt echter het tegendeel waar: hoe meer managers, hoe meer HR-ondersteuning er nodig is.
Catering lijkt in eerste instantie de verantwoordelijkheid van facilitaire afdelingen, maar bij Hutten denken ze hier heel anders over. Volgens de cateraar is het juist een essentiële HR-tool op het gebied van vitaliteit.
Werkgevers lijken een nieuwe manier te hebben gevonden om de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar dienstverband te ontlopen. Ze houden zieke medewerkers na die periode onbetaald in dienst sinds de transitievergoeding met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) een feit is geworden.
Pratende robots als receptiemedewerkers die je helpen met in- en uitchecken, fictie of werkelijkheid? In het Henn-na Hotel in het Japanse Nagasaki is het inmiddels bewaarheid geworden. Sterker nog: het hotel wordt grotendeels gerund door robots!
Doorwerken na de AOW-leeftijd is in Nederland niet meer weg te denken. Voor zowel werkgever als AOW’er kleven er heel wat voordelen aan. Als de Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd op 1 januari 2016 ingaat is doorwerken nog aantrekkelijker.
Stop alle extra arbeidsvoorwaarden boven het minimum in een persoonlijk keuzebudget van de medewerker. Maak deze 'container' vervolgens tijdsevenredig, zodat er elke maand voor wordt afgerekend via het salaris. Is dit de oplossing voor flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling