De loonkloof in de EU tussen mannen en vrouwen wordt maar langzaam kleiner. In Nederland is de loonkloof volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nu 13,5 procent. In de hele EU 12,7 procent. De EU probeert via wetgeving een einde te maken aan de loonkloof. Deze maand stemt het Europees Parlement over een richtlijn hierover.
Werknemers lijken steeds meer last te hebben van mentale klachten. Dat stelt de AWVN op basis van een enquête onder de eigen leden. De werkgeversorganisatie raadt diverse maatregelen aan om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren.
Vrouwen in de EU hebben veel meer kans om ongewilde seksuele aandacht te krijgen dan mannen. Ook krijgen zij veel vaker te maken met intimidatie en pesterijen. Vooral eerstelijnsmedewerkers hebben hier last van.
Mensen die vaak thuiswerken, hebben meer kans op lichamelijke klachten dan mensen die op locatie werken zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Maatregelen kunnen dit voorkomen. Bijvoorbeeld om werknemers aan te zetten wandelen tot vast onderdeel van de werkdag te maken. Enkele tips.
Werkgevers hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Aanpassing van de arbeidsvoorwaarden is een van de manieren om beter te kunnen werven. Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4.500 werkgevers.
De arbeidsmarktkrapte is nog niet voorbij. Wel is er sprake van iets meer beweging op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeid toe en worden mensen steeds vaker benaderd voor ander werk: de sourcingsdruk bereikte opnieuw een record. Dit en meer blijkt uit de arbeidsmarktcijfers van Intelligence Group. 'Economische tegenwind zorgt er momenteel niet voor dat die geest terug in de fles gaat en werkgevers zullen eerder een stapje bij moeten zetten op de arbeidsmarkt.'
Wie hoopt dat een vacature goed informeert over wat een werkgever te bieden heeft, komt vaak bedrogen uit. Veel vacatures zijn vaag over de hoogte van het salaris, de duur van een contract, de scholing of het aantal vakantiedagen. In werkelijkheid spelen vacatureteksten dan ook nauwelijks in op de behoefte van werkzoekenden. Een gemiste kans, zo concludeert de uitzendkoepel NBBU.
Open hiring, een wervingsmethode waarin personeel wordt aangenomen zonder sollicitatieprocedure, wordt nog niet breed ingezet op de Nederlandse arbeidsmarkt zo blijkt uit UWV-onderzoek. Wel ziet 16% van de werkgevers hiervoor mogelijkheden voor hun organisatie. Vooral in de sectoren horeca, techniek en transport & logistiek. Een van de werkgevers die in het afgelopen jaar open hiring hebben ingezet als wervingsmethode is Van der Valk hotel Drachten.
Een winkelmanager van de Primark in Amsterdam is onterecht ontslagen nadat hij vier hartjes-emoji’s had gestuurd naar een collega. Al had hij beter moeten weten. Dat oordeelt de kantonrechter in Amsterdam.
Alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals tegemoetkomingen rond gezondheid en welzijn, ouderschap, leren en ontwikkelen, flexibel en op afstand werken en het mobiliteitsbudget worden nog niet breed ingezet. En als ze al worden ingezet, communiceren bedrijven hier niet goed over. Hiermee laten ze belangrijke kansen liggen zo blijkt uit het Benchmark Report van drie HR-platformen.