Vooral werkloze ouderen leveren salaris in als ze weer een baan vinden. Zij gaan er gemiddeld 9 procent op achteruit. In sommige beroepsgroepen leveren hoogopgeleide ouderen bijna een kwart in. Het gaat er daarbij niet alleen om dat er meer werkzoekenden dan banen zijn. In de ict bijvoorbeeld gaat het om een kwalitatieve mismatch. Dat en meer blijkt uit onderzoek van het UWV geïnitieerd door de Volkskrant.
Het wetsvoorstel Wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein (WTL) voorziet in een ‘draaideurbepaling’. Deze draaideurbepaling moet voorkomen dat werknemers worden ontslagen en daarna opnieuw in dienst komen uitsluitend vanwege het loonkostenvoordeel.
Werkgevers laten bijna een half miljard van het werkkostenbudget 2015 onbenut zo blijkt uit de eerste editie van het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectmeting in opdracht van FiscFree®.
Het kan. In Australië stond robot Lucy, een iPad op een segway, in plaats van de mens Lucy Kelly in de rij voor de Apple store. Het is de slimste manier van time management ooit gezien in een iPhone-rij zo meldt Mashable, een Engelstalige nieuwssite met de laatste digitale en mobiele technologie.
Het huidige HR-beleid faciliteert onvoldoende om productief en met plezier langer door te werken. Zorgwekkend is dat ontziemaatregelen nog steeds dominant zijn, terwijl er wordt bezuinigd op HR-instrumenten die positief bijdragen: het aanbieden van opleidings- en trainingsmogelijkheden om werknemers’ competenties up-to-date te houden. Dit concluderen Andries de Grip, Didier Fouarge en Raymond Montizaan in het onderzoek van pensioennetwerkorganisatie Netspar naar het personeelsbeleid van 1.400 werkgevers.
In de periode 2010-2012 zijn bij wetenschapsfinancier NWO door seksediscriminatie dertig vrouwelijke wetenschappers minder aangenomen. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een studie in het tijdschrift PNAS.
Nederlandse werknemers zouden gelukkiger zijn als ze meer autonoom hun werk kunnen doen. 31 Procent van de werknemers gaf dit als antwoord op de vraag ‘Wat zou jij aan je werk veranderen om gelukkiger te worden?’.
De wereld verandert snel en organisaties veranderen mee. Dynamiek en heftige ontwikkelingen (‘disrupties’) in markten en producten betekenen snelle groei of juist een forse krimp voor bedrijven. De onvoorspelbaarheid en het verandertempo nemen toe. Dit stelt heel andere eisen aan het leiderschap -en de leiders- van organisaties dan voorheen. ‘Oude leiders’ zijn vaak niet meer in staat om de uitdagingen van nu en straks effectief het hoofd te bieden. Dit betoogt prof. dr. Freek Peters in zijn oratie, getiteld ‘Next Generation 2025 - Besturing en Leiderschap in een Complexe Wereld’, die hij op 25 september houdt aan Tilburg University.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurig ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen.
Hoe trotser een werknemer is op zijn of haar CEO, hoe kleiner de kans dat deze werknemer actief op zoek is naar een andere baan. De CEO werkt als ‘bindmiddel’ voor werknemers. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group onder 6.578 respondenten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling