Open hiring, een wervingsmethode waarin personeel wordt aangenomen zonder sollicitatieprocedure, wordt nog niet breed ingezet op de Nederlandse arbeidsmarkt zo blijkt uit UWV-onderzoek. Wel ziet 16% van de werkgevers hiervoor mogelijkheden voor hun organisatie. Vooral in de sectoren horeca, techniek en transport & logistiek. Een van de werkgevers die in het afgelopen jaar open hiring hebben ingezet als wervingsmethode is Van der Valk hotel Drachten.
Een winkelmanager van de Primark in Amsterdam is onterecht ontslagen nadat hij vier hartjes-emoji’s had gestuurd naar een collega. Al had hij beter moeten weten. Dat oordeelt de kantonrechter in Amsterdam.
Alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals tegemoetkomingen rond gezondheid en welzijn, ouderschap, leren en ontwikkelen, flexibel en op afstand werken en het mobiliteitsbudget worden nog niet breed ingezet. En als ze al worden ingezet, communiceren bedrijven hier niet goed over. Hiermee laten ze belangrijke kansen liggen zo blijkt uit het Benchmark Report van drie HR-platformen.
Het kabinet wil grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aanpakken met een actieprogramma met vijf 'actielijnen'. Enkele punten uit het actieprogramma waar werkgevers het meeste mee te maken gaan krijgen.
Monteurs van zonnepanelen, duurzaamheidsadviseurs, zorg- en onderwijspersoneel. Deze mensen zijn zeer gewild en staan op de jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen van uitzendconcern Randstad. Maar ook neemt de vraag naar HR- en verzuimadviseurs toe.
De werkloosheid in Nederland is nog altijd historisch laag; de krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. Organisaties zoeken naar kansen om vacatures ingevuld te krijgen. Het publiceren van een vacature op de eigen website volstaat al lang niet meer om voldoende potentiële kandidaten te vinden. Welke stappen kunnen organisaties zetten om aan nieuw personeel te komen? Wat maakt dat werkzoekenden voor een organisatie X kiezen, in plaats van voor organisatie Y? In dit artikel lees je er meer over.
Steeds meer bedrijven en organisaties zien het belang in van een divers personeelsbestand en een inclusieve werkomgeving. Zij vragen zich echter af hoe dit aan te pakken. Om werkgevers hierbij te helpen heeft het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) een paper uitgebracht met daarin zes eisen waar verantwoorde AI (en breder selectie-instrumenten) aan zou moeten voldoen.
De gespannen arbeidsmarkt leidt tot een bloei van het flexwerk. Het aantal flexwerkers wordt maar niet kleiner, ondanks dat vakbonden en werkgevers vorig jaar een akkoord sloten over inperking van het flexwerken. Ook steeg het aantal zzp’ers. De animo om voor zichzelf te beginnen is vooral groot onder jongeren.
Vertrouwenspersonen krijgen steeds meer meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Maar wat houdt grensoverschrijdend gedrag precies in en hoe verloopt het na een melding?
Lage psychologische veiligheid op het werk kan leiden tot overspannenheid, gebrek aan zingeving, somberheid en zelfs depressies. En dus tot stagnatie van de ontwikkeling en prestaties. Een hoge psychologische veiligheid leidt juist tot meer werkplezier, meer betrokkenheid en meer zingeving. Niet geheel verrassend natuurlijk. Maar hoe bereik je deze cultuur van veiligheid en vertrouwen? Organisatiewetenschapper Elmira Nijhuis (Vrije Universiteit Amsterdam) deed er onderzoek naar binnen bestuurlijke en managementteams.