In België doet bijna de helft (47 procent) van de werknemers aan job crafting dat wil zeggen in samenspraak met de werkgever en collega’s passen ze hun baan aan aan hun persoonlijke behoeften. Bij de hogere kaders is dat zelfs meer dan de helft namelijk 58 procent.
Het lukt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet om werknemers vanaf 2016 een wettelijke WW-premie uit hun brutoloon te laten betalen. Het voorstel hiervoor van de Sociaal Economische Raad levert teveel problemen op bij de uitvoering ervan.
Loondoorbetaling bij ziekte moet korter en ook gelden voor zzp’ers. Dat bepleiten Sybrand Buma, CDA-fractieleider en Pieter Heerma, CDA-woordvoerder Sociale Zaken in een ingezonden brief in de Volkskrant.
De uitvoering van de Participatiewet wordt op onderdelen aangepast. Hierover heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overeenstemming bereikt met de VNG, sociale partners en UWV. Zo worden (ex-) leerlingen die afkomstig zijn uit het voortgezet speciaal onderwijs zonder toetsing door UWV direct toegelaten tot de doelgroep voor de extra banen die beschikbaar komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook komt er een eenvoudigere opzet van loonwaardebepaling op de werkplek, waar met name werkgevers en gemeenten op hebben aangedrongen. Deze maatregelen maken het makkelijker om mensen die vanwege een beperking niet het minimumloon kunnen verdienen te plaatsen op de extra banen.
De Wet werk en zekerheid helpt mensen niet eerder aan een vast contract volgens de VVD. De partij wil de nieuwe regels voor flexwerk die net per 1 juli zijn ingegaan dan ook aanpassen zo meldt het AD.
Recent maakte de Bijenkorf bekend het jeugdloon voor een deel af te schaffen. Werknemers vanaf achttien jaar krijgen bij het warenhuis evenveel betaald als werknemers van 23. De Bijenkorf is voorloper in het afschaffen van het jeugdloon, maar in de politiek speelt dit idee al langer. Als het jeugdloon landelijk wordt afgeschaft, zou dat er voor kunnen zorgen dat er meer 65-plussers aan de bak komen in de horeca en detailhandel.
Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan de komende versobering van de werkloosheidsuitkering (WW) per 1 januari 2016 repareren via de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Werkgeversorganisaties roepen hun leden op de WW-reparatie ook te regelen als voor hen geen cao geldt.
Verdiep u aan het eind van dit jaar in de werkkostenregeling. Hebt u zich met het onderbrengen van vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte aan de regels gehouden? Of laat u misschien wat liggen? In de checklist hierna hebben wij een drietal aandachtspunten in een checklist gegoten.
Het kabinet heeft het voornemen de Sociaal-Economische Raad (SER) komend jaar om advies te vragen over onder meer de flexibele inzet van mensen binnen organisaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over flexibiliteit in werkplaats- en tijd, functieroulatie en variabel belonen. Het kabinet wil verder weten wat zulke flexibiliteit organisaties oplevert en welke gevolgen het heeft voor de werknemers van de organisatie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Gedetacheerden en uitzendkrachten tellen ook mee voor Quotumwet arbeidsbeperkten. Dat staat in het concept regeling Besluit register inleenverbanden Quotumwet gezet dat openbaar is gemaakt via internetconsultatie.