U hoeft vanaf 1 januari 2016 nog maar maximaal 13 weken in plaats van 104 weken (twee jaar) het loon door te betalen (70 procent van zijn loon), als een werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt en arbeidsongeschikt is. Dit is geregeld in de nieuwe wet Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd die op 1 januari 2016 van kracht wordt.
Gemiddeld zijn alle ambtenaren elke twee jaar betrokken bij een reorganisatie of verandering die vrijwel altijd vanuit bezuinigingsoogpunt gebeuren, en waarbij banen verloren gaan. Technologische ontwikkelingen veranderen de omgeving van het werk, het werk zelf én de ambtenaar. Waarschijnlijk verandert tot slot de rechtspositie nog. Ondanks alle veranderingen blijft de ambtelijke dienst behoorlijk presteren. De grenzen van het verandervermogen lijken wel te zijn bereikt. Ambtenaren zijn het meest gemotiveerd als veranderingen leiden tot betere dienstverlening. Terwijl de pensioenleeftijd omhoog is gegaan, is er weinig aandacht voor hun duurzame inzetbaarheid.
Volgens de WRR verdwijnen er door de robotisering niet alleen banen, er komen ook nieuwe banen bij. Wel verandert de aard van het werk. Om ervoor te zorgen dat dit goed uitpakt voor de economie en voor werkenden, is een robotagenda nodig aldus de Raad. In de agenda moet de complementariteit van mensen en machine centraal staan: mensen samen met robots beter laten werken.
Duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning en flexibilisering (wendbaarheid van de organisatie vergroten). Dat vormt de top 3 van HR-prioriteiten in de komende jaren, zo blijkt uit het tweejaarlijkse Ken- en stuurgetallenonderzoek van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.
Bij de toepassing van loonkostensubsidie op grond van artikel 10d van de Participatiewet ontvangt de werkgever ook een vergoeding van werkgeverslasten. Deze wordt uitgedrukt in een percentage van de loonkosten waarover de loonkostensubsidie wordt verstrekt. Dit percentage is een gemiddelde van de werkgeverslasten in de verschillende bedrijfstakken.
Europese topmanagers zijn, wat hun werknemers betreft, het meest positief over flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken. Dat laat Wike Been zien in haar proefschrift waar ze 18 december op hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.
Negen procent van de lokale overheden voldoet niet aan de wettelijke eisen voor een klokkenluidersregeling. Dat concludeert het Adviespunt Klokkenluiders op basis van een enquête onder gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen, uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW).
Onder de Wet werk en zekerheid kunt u een werknemer pas ontslaan als u geprobeerd hebt de werknemer in een andere functie te herplaatsen en u dit niet is gelukt. Naast de herplaatsingsplicht hebt u ook een scholingsplicht.
De Sinterklaascadeautjes zijn uitgepakt en de verlanglijstjes voor de pakjes onder de kerstboom worden ondertussen alweer uitgewisseld. Naast feestmaand, is december dé tijd om de balans op te maken en de wensen voor 2016 in kaart te brengen. Wat heeft de HR-manager of HR-professional voor het nieuwe jaar op zijn verlanglijstje staan nu de flexibilisering van de arbeidsmarkt een feit is?
Het verlanglijstje van Nederlandse werknemers sluit niet helemaal aan bij wat CFO’s en financieel directeuren verwachten dat hun medewerkers wensen. Zo verwachten CFO’s en financieel directeuren dat werknemers vooral flexibelere werktijden willen, maar uit onderzoek onder 1.000 Nederlandse werknemers blijkt dat werknemers juist extra vrije dagen bovenaan hun verlanglijstje hebben staan.