Meer dan een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten. Jonge werknemers van 25 tot 35 hebben relatief vaak last, namelijk 17 procent. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen”.
In dit laatste artikel met betrekking tot HR-eindejaarstips 2015 wijzen wij u op de veranderingen die vanaf 2016 plaatsvinden in de afdrachtvermindering S&O en het vervallen van de WKA-depotrekening bij de Belastingdienst. Ook benadrukken wij u het belang van de WKR-administratie, die voor het eind van dit jaar op orde moet zijn.
De Tweede Kamer heeft aan de hand van een Kamerbrief meer inzicht gekregen in de doelgroep van het lage-inkomensvoordeel (LIV). Bij de behandeling van het Wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein (Wtl) waren hieromtrent vragen gerezen.
In dit tweede artikel HR-eindejaarstips 2015 staan wij stil bij de wijzigingen die per 1 januari 2016 met betrekking tot de loonstrook en personeelsleningen van kracht worden. Ook wijzen wij op het opnemen van het levenslooptegoed, waarvoor alleen nog in 2015 de 80 procentregeling geldt.
Vier op de vijf werknemers vindt humor op de werkvloer belangrijk. Werkgevers zijn dit goeddeels met hun eens: 60 procent vindt dat een gezonde dosis humor een positief effect heeft op de werkvloer. Het zorgt voor een betere sfeer, minder stress en bevordert een motiverende bedrijfscultuur. Een kwart van de werknemers denkt dat mensen die vaker lachen, harder werken. Grappen worden echter niet altijd gewaardeerd, zeker niet door werkgevers. Een kwart van hen vindt dat lolmakende werknemers hun tijd verdoen. Een op de drie werknemers vindt dat niet raar; zij denkt zelf ook dat werkgevers lachen tijdverlies vinden. Meelachen met de baas komt ook veel voor. 33% van de werknemers geeft toe te lachen om bij de baas in het gevlij te komen ook als ze het eigenlijk niet leuk vinden.
Zekerheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Menigeen zal bevestigen dat dit belangrijk is, maar welk bedrijf voegt daad bij het woord? In het kader van de campagne Hoe Werkt Nederland? bezochten De Werkbezoekers bouwbedrijf Kesselaar & Zn. in Alkmaar. In een tijd waarin de bouwsector herstelt van zware tijden en er steeds minder zekerheid is voor werknemers, gaat het met Kesselaar juist goed; iedereen heeft een vast contract, het bedrijf maakt winst, groeit als kool en kent ziekteverzuimcijfers die 1,3 procent lager zijn dan het gemiddelde in de sector. Hoe dat komt? Als een van de redenen geeft het bedrijf de onorthodoxe bedrijfsfilosofie van eigenaar René Kesselaar.
In 2014 ervoer 55 procent van de ondernemers een sterke tot zeer sterke concurrentiedruk. In 2015 is dat teruggelopen naar 47 procent. De afname van de turbulentie in het ondernemingsklimaat is nog sterker: vorig jaar beleefde 63 procent van de topondernemers sterke turbulentie en nu nog de helft. Opvallend is, dat ondernemers met een hoog innovatietempo de minste concurrentiedruk ervaren.
Zijn er nog zaken die u beslist dit jaar nog moet aanpakken, zodat u fiscale en financiële voordelen niet mis loopt? In dit artikel tippen wij u op zaken met betrekking tot de werkkostenregeling, de premiebeschikking en de auto van de zaak.
Het aantal bedrijven dat geen variabele beloning kent is ten opzichte van vorig jaar gedaald zo blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2015-2016 van Human Capital Group.
Vanaf 2016 kunt u de financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerkprojecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw S&O-project. De WBSO-aanvraag moet uiterlijk op de laatste dag van november zijn ingediend, wilt u er per 1 januari 2016 gebruik van kunnen maken.