Ondanks de krappe arbeidsmarkt steeg het aantal medewerkers van gemeenten in 2022 met een historische 4 procent. Het lukte gemeenten nog steeds om een groot deel van de vacatures in te vullen. Maar er zijn ook problemen, zoals een stijgend ziekteverzuim van 6,7 procent en een stijgende werkdruk.
Bedrijven blijven werven en kandidaten blijven op zoek naar een nieuwe baan. Het soort banen waar vraag naar is, verschilt echter wel. Uit data van Robert Half blijkt dat er ten opzichte van het voorgaande jaar zo'n 10% meer vaste functies worden aangeboden. Er is een daling te zien in het aantal tijdelijke vacatures (daling van 18%), maar tegelijkertijd zijn bedrijven meer bereid om functies met tijdelijke contracten om te zetten in vaste posities (137%).
Hoe om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Veel organisaties zijn daar niet op voorbereid. Om die reden heeft regeringscommissaris Mariëtte Hamer een handreiking opgesteld met tips hoe organisaties kunnen omgaan met meldingen. Voornaamste is niet in paniek te raken en zorgvuldig de stappen in fases te doorlopen.
In aflevering 83 van de podcastserie over innovatie en leiderschap in HR is Alex Boon te gast. Hij is een ervaren sprekerstrainer en heeft zich vanuit zijn achtergrond als logopedist gespecialiseerd in hoe je je stem kunt gebruiken om effectiever te communiceren.
Werkgevers trekken alle registers open om nieuwe medewerkers aan te trekken en zittende te behouden. Vooral financiële middelen worden ingezet. Over de gevolgen van hun onderlinge concurrentie maken werkgevers zich grote zorgen zo blijkt uit onderzoek onder 415 werkgevers van werkgeversvereniging AWVN. Andere, op de lange termijn gerichte krapteoplossingen die daarom nodig zijn, zijn onder meer arbeidsbesparende technologie, meer uren werken per persoon en inclusiever werven.
Dit jaar ontvangen vooral werknemers met loon tot € 3.000 bruto per maand netto iets meer vakantiegeld. Terwijl hogere inkomens daar netto op achteruit gaan. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP.
De automatisering bij grote bedrijven neemt ondanks de krapte op de arbeidsmarkt nauwelijks toe. Dat komt naar voren uit een nieuw rapport van het World Economic Forum (WEF), waarvoor onderzoek is gedaan bij meer dan achthonderd ondernemingen in 45 landen. De ondervraagde bedrijven hebben inmiddels 34 procent van hun taken geautomatiseerd. Dat is slechts 1 procent meer dan in 2020.
Voor Europese bedrijven geldt binnenkort een nieuwe wetgeving waarbij de werkgever meer openheid over het loon moet geven. Op die manier kunnen werknemers eenvoudiger salarissen vergelijken – en wordt een eventuele loonkloof ook zichtbaar. Voor Nederlandse werkgevers is daar nog wat werk te verzetten, uit onderzoek blijkt namelijk dat zij beneden gemiddeld transparant zijn over het gehanteerde loonbeleid.
Het ziekteverzuim bij Nederlandse bedrijven gaat na een toename eerder dit jaar weer omlaag. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare merken dat in hun cijfers over de maand maart. Eerder dit jaar liep het verzuim nog op vanwege een griepgolf, maar die is inmiddels voorbij.
De trend van het almaar stijgende aantal openstaande vacatures in Nederland is aan het afzwakken, nadat begin dit jaar nog een recordniveau werd bereikt. Dat meldt vacaturesite Indeed, naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland. Het vacatureniveau ligt nu zelfs lager dan eind 2022. Dat kan bijvoorbeeld komen door de economische onzekerheid waardoor bedrijven voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van nieuw personeel. Wel blijft de vraag groot.