Mag je een medewerker ontslaan als die uitvalt door ziekte, om wat voor reden dan ook? De wet is duidelijk, het antwoord is nee. Maar wat als dit volgens de cao wel is toegestaan? Nog specifieker: als het gaat om een zieke uitzendkracht?
Vakbonden en ziekenhuizen hebben een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er onder meer in 2 jaar tot 15 procent salaris bij, meerdere vergoedingen (reiskosten, bereikbaarheidsdiensten) gaan omhoog, zorgmedewerkers krijgen het recht om onbereikbaar te zijn en meer regie op werktijden en stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting.
Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.
Ook in 2023 blijft de krappe arbeidsmarkt een heikel punt voor werkgevers: maar liefst twee derde ervaart veel moeite met het vervullen van vacatures. Hoe zorg je dat je hier tussenuit springt en de juiste kandidaat vindt? Ontdek 4 hacks om slimmer te werven tijdens het gratis webinar op 20 april!
Het aanvangssalaris van werknemers voor een nieuwe functie in de tech sector is gedaald in Nederland. Het aanvangssalaris daalde naar €68.749 bruto per jaar. We zien daarnaast ook dat werken op afstand sterk aan populariteit wint en wereldwijd toeneemt. Levert het voor Nederlanders nog wel een voordeel op om voor een bedrijf op eigen bodem te werken? Wat betekenen deze dalende aanvangssalarissen van nieuwe werknemers voor de wereldwijde werving?
Bijna de helft van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen. De top 3 ‘verleiders’ zijn een gratis lunch of diner op het werk, activiteiten met collega’s en werkgerelateerde trainingen zo bericht Binnenlands Bestuur.
Hoe schadelijk het schenden van privacy kan zijn voor een werkgever, werd deze maand duidelijk bij de rechter. Een zaak daar draaide om de bemoeienis van een groothandel uit Zoetermeer met persoonlijke beslommeringen van de financieel directeur. De schade: zestigduizend euro die de werkgever moest betalen aan deze werknemer.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, maar vaak blijft het een riskant avontuur voor een werknemer om een misstand te melden op het werk. Werkgevers hebben hun integriteitsbeleid vaak nog niet op orde, pakken interne meldingen niet altijd goed op en de communicatie daarover is vaak gebrekkig. Bovendien worden werknemers nog te vaak benadeeld vanwege hun melding. Dat is de conclusie die het Huis voor Klokkenluiders trekt in hun jaarverslag 2022.
Alle werkgevers moeten verplicht een vertrouwenspersoon aanstellen, tot de kleinste werkgever. GroenLinks wil hiervoor de Arbeidsomstandighedenwet aanpassen. Mogelijk blijft het hier niet bij. Het ministerie van SZW onderzoekt of het mogelijk is een gedragscode en een klachtenregeling verplicht te stellen.
Het aantal ritten in het woon-werkverkeer met de auto, fiets en ov in Nederland is ten opzichte van 2021 met ruim 7,5 miljoen per week gestegen. Voor korte ritten kiezen mensen steeds vaker de fiets. Maar ook het thuiswerken blijft populair. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.